Devletin Kars'ta bacası tüten tek sanayi kuruluşu olan Şeker Fabrikası da özelleştiriliyor. Danıştay'ın olumsuz kararına karşın, Özelleştirme İdaresi, Kars Şeker Fabrikası'nı 27 Kasım günü satışa çıkardı. Kars Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesiyle, devletin Kars'taki sanayi kuruluşu sıfıra çıkıyor.
REKABET KURULUNDAN CEVAP BEKLENİYOR
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın şeker fabrikalarının bir bölümünü gruplar halinde blok olarak satışa çıkardığını belirten Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Altunoğlu, "Bu yönde Rekabet Kurulu'ndan görüş bekleniyor. Kars, Erciş, Erzurum ve Muş'taki şeker fabrikaları A Grubu'na alınarak satılacak fabrikaların başında geliyor. Doğu'daki şeker fabrikalarının bir yerde de sosyal amaçlı kurulduğu bilinmelidir. Kars Şeker Fabrikası sosyal amaçlı kurulmasından dolayı ekonomik olarak değerlendirilmesi yanlıştır. Serhat Kars'ımızın gözbebeği olan şeker fabrikası dışında başka büyük bir sanayi kuruluşu olmadığından özelleştirilmesi son derecede yanlıştır" diyerek tepkisini dile getirdi.
ŞEKER FABRİKASININ BÖLGE TARIMINA KATKISI
Şube Başkanı Altunoğlu, devletin yaptığı tüm teşviklere rağmen özel sektörün bölgeye yatırım yapmadığını da vurgulayarak, "Fabrika, bölgede modern tarımın geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Pancar, tarım ile uğraşan çiftçilerin geçim kaynağı olduğu gibi, hayvancılığın gelişmesine de vesile olmaktadır. Bölgede yaşayan insanların işsizlik sorununun öncelikli maddesi ekonomi olduğundan, fabrika bölge ekonomisinin gelişmesinde de ayrıca katkı sağlamaktadır. Kars'ta yılda 25-30 milyon YTL katma değer
sağlanmaktadır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. İnsanların bir şekilde faydalandığı Kars Şeker Fabrikası'nın üretiminin sürdürülmesinin elzem olduğunu her halde bilmek gerekir. Şeker Fabrikası'nın Kars'ın ekonomik, sosyal ve kültürel olarak can damarını oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Serhat Kars'ımızın Şeker Fabrikası'nın satılmasına gönlümüz razı olmaz, olamaz da" diye konuştu.
MİLLİYET GAZETESİNİN SATILIK ŞEHİR HABERİNİ HATIRLATTI
Altunoğlu daha sonra Milliyet gazetesinin 1989 yılında sür manşetten verdiği '50 Milyarı Olan Kars'ı Alabilir' haberinden yola çıkarak, "Şeker Fabrikası kurulduktan sonra hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel açıdan gelişen şehirlerimizin en güzel örneklerinden birini de; geçmişten günümüze Anadolu ve Kafkasya arasında bir uygarlık merkezi olmuş ve sahip olduğu zengin tarihsel ve kültürel özellikleriyle 'Doğu'nun Uygar Kenti' olarak tanımlanmış olan Kars oluşturuyor. 1989 tarihinde 'Satılık Şehir' olarak nitelendirilen Kars, Şeker Fabrikası'nın kurulmasından sonra büyük bir canlılığa kavuştu ve 'Satılık Şehir' imajından kurtuldu. Ancak son zamanlarda Kars halkı ekonomik olarak en sıkıntılı günlerini yaşıyor. Yaşanan krizlerin de etkisiyle ticari hareketliliğin durma noktasına geldiği, çok sayıda esnafın günlerce siftah yapmadan kepenk kapattığı, hayvancılığın ölmek üzere olduğu Kars, en fazla göç veren şehirlerin arasında yer alıyor. Bu göçün altındaki nedenlerden biri de işsizlik sorunudur" şeklinde konuştu.
İSTİHDAM ENDİŞESİ
Kars'ta, Kars Şeker Fabrikası'nın özelleştirme programına alınmasıyla birlikte Karslıları çok daha kötü zamanların beklediğine dikkat çeken Altunoğlu, daha sonra şunları söyledi:
"Kars'ın can damarı olan Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi halinde Kars ekonomisi açısından büyük kayıpların yaşanacağı, işsizliğin daha da artarak hat safhaya ulaşacağı, göç olgusunun daha da hızlanacağı ve önlenemez boyutlara ulaşacağı belki de gencecik evlatların terörün kucağına düşeceği biliniyor. Özelleştirilecek fabrikaların hemen tamamının kalkınmada öncelikli yörelerde yer alması bu felaketlerin en fazla bizim bölgemizde görülecek olması hükümetin bölgesel ve kalkınma stratejileriyle de
çelişki oluşturacaktır. Bir yandan kalkınmayı teşvik ederken diğer yandan kalkındırılmak istenen bölgedeki tek sanayi kuruluşumuz olan Şeker Fabrikası çok büyük bir tezat teşkil edecektir. Dolayısıyla da Kars Şeker Fabrikası Kars'a yılda yaklaşık 25-30 milyon YTL katkısı olduğu ve Kars için çok büyük bir önemi olan Serhat şehrimizin göz bebeği olan Kars Şeker Fabrikası'nın özelleştirmesine şiddetle karşıyız. Şeker-İş Şubesi olarak Serhat kentimizin 1989 yıllarında Milliyet Gazetesi'ne çıkan 'Satılık
Şehir' yazısı bizleri oldukça üzmüştü. Bu imajın tekrarlanmasını istemiyoruz."
Şeker-İş Kars Şube Başkanı Ertan Altunoğlu son olarak, Kars'ta bulunan tüm sivil toplum örgütlerine, yöre milletvekillerine ve Kars halkına seslenerek, "Gelin fabrikamıza sahip çıkalım. Bizim için çok değerli olan fabrikamızın özelleştirilmesini engelleyelim" çağrısında bulundu.