ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Çelebi gazetecileri ağırladı
Çelebi gazetecileri ağırladı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
31 Mart 2011 Perşembe - 08:19

Kara’dan GDO uyarısı

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim kurulları, her gün yeni bir sonuçla karşılaşıyor. GDO’lu ürünler insanların bağışıklık sisteminde, santral sinir yapısında tahribatlar yapıyor, mikroplu hastalıklara karşı kullanılacak antibiyotiklerin etkinliğini azaltıyor, kanser ve alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.

Kara’dan GDO uyarısı

TÜKETİCİLERE TAVSİYELER
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların, moleküler biyoloji yöntemleri kullanarak belli bir geni istenilen değişiklikleri yapmak üzere izole edip başka bir canlıya aktarılması işlemi olarak tarif eden Kara, GDO’ların genel olarak ticari başarı kazanmak amacı ile üretildiğini kaydetti. Günümüzde GDO’lar arasında bakteri, maya, hayvan ve insan hücreleri, bitkiler ve deney hayvanlarının sayılabileceğini anlatan Kara, ilaç, besin ve aşı üretiminde de, sıklıkla bakterilerin kullanıldığını dile getirdi. Gen mühendisliği ile üretilen ilk ilacın diyabet hastaları için insülin olduğunu belirten Diyetisyen Kara, söz konusu ilacın elde edilmesinde halen bu yöntemin kullanıldığını ifade etti.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZAMLARIN SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLERİ
Konu üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim kurullarının her gün yeni bir sonuçla karşılaştıklarını söyleyen Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, GDO’lu ürünlerin insanların bağışıklık sisteminde, santral sinir yapısında tahribatlar yapabileceği, mikroplu hastalıklara karşı kullanılacak antibiyotiklerin etkinliğini azaltabileceği, kanser ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceği şeklinde riskler oluşturduğunun bilindiğini dile getirdi.
GDO’ların, potansiyel alerjenlik, potansiyel kanserojenlik ve besin değerinin bozulması gibi sağlık riskleriyle ele alınabileceğini vurgulayan Kara, “Potansiyel Alerjenlik: GDO’lu bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen ürünlerin meydana getirebileceği risklerin başında alerji gelebileceği düşünülmektedir. Genetik yapı değişiminde, verici kaynağın alerjen özelliklerinin transfer edilen bitkiye ya da hayvana geçmesi engellenemeyebilir. Potansiyel Kanserojenlik: GDO’lu bitkilerin doğrudan ve dolaylı olarak kanserojen etkisinin olabileceği birçok araştırıcı tarafından belirtilmektedir. Antibiyotiğe dayanıklı mikroorganizma oluşumu: Günümüzde kullanılan biyoteknolojik tekniklerle bitkilere aktarılan genlerin büyük bir çoğunluğu bakteri ve virüs kökenlidir. Gen aktarımı esnasında GDO’lu bitkilerin seçilebilmesi amacıyla antibiyotik dayanım izleme genleri kullanılmaktadır. Ancak, bu antibiyotik dayanım izleme genleri insan ve hayvan bünyesindeki bakterilere yatay olarak geçişiyle onların da genlerinin antibiyotiklere dayanıklı hale dönüştürülmesini sağlamakta böylece sağlık açısından büyük riskler söz konusu olabileceği düşünülmektedir.” diye konuştu.
GDO’LU ÜRÜNLERİN YAPISINDA BULUNAN BAZI KALİTE ÖĞLERİNDE AZALMALAR OLUYOR
Besin değerindeki bozulmanın ise, GDO’ların bir diğer etkisi olduğunu belirten Diyetisyen Dr. Müzeyyen Elmas Kara, “GDO’lu bitkilerde, yeni özellikler kazandırılırken, bitkinin orijinal yapısında bulunan bazı kalite öğelerinde önemli azalmalar olduğu tespit edilmiştir. Örneğin, kalp hastalıklarına ve kansere karşı önemli bir koruyucu madde olan “fitoöstrojen” bileşiklerinin, klasiklere oranla, GDO’lu bitkilerde daha az olduğu bilinmektedir. Ülkemizde de, GDO’lu tohum, gıda ve katkı maddelerinin etiketlerinde mutlaka GDO’lu olduğu bilgisi mecbur tutulmalıdır. Bilimsel bir izleme ve denetim mekanizmasının geliştirilmesi için çaba sarf edilmelidir. Organik besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmelidir. Mümkünse besin seçimi kaliteli yerlerden ve etiket okunarak satın alınmalıdır.” diye konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkta ulaşım atılımı
Hastaneye gidiş gelişte sıkıntı yaşayan günübirlik hastaların imdadına ...
Sağlık evlerine vekil personel alınacak
Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, ilçelere bağlı sağlık ...
Deprasyon çağın illeti
İş Stresinin çalışan bayanları daha çok etkilediği bildirildi.
 
Erzurum’da Halkhep Projesi uygulanacak
Türk hematoloji derneği, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında geliştirdiği ...
Bektaş Sağlığına kavuşuyor
Memleketi Trabzon’dan görev yeri Erzurum’a giderken 5 ay önce Gümüşhane’de ...
Çok katlı binalara bilimsel tepki
Erzurum’un ikinci derece deprem bölgesi olduğu ve bu nedenle yapılaşmanın ...
 
Sağlık Sen’den Erzurum Zirvesi
Sağlık-Sen Türkiye Buluşmaları’nın sonuncusu Erzurum'da gerçekleştirildi. Sağlık-Sen ...
Radyasyon Bulutu Türkiye'yi vurmayacak
Japonya'da nükleer santralın reaktör suyundaki radyasyon miktarı, normal ...
AKUT’tan eğitim seferberliği
AKUT Arama Kurtarma Derneği Erzurum İl Temsilciliği, okullarda düzenlenen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva