ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Artvin yolunda feci kaza: 1 ölü
Artvin yolunda feci kaza: 1 ölü
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Gazze Yürüyüşü 52’inci haftasında
Gazze Yürüyüşü 52’inci haftasında
Şehit Toppuz’a vefa
Şehit Toppuz’a vefa
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
30 Mart 2011 Çarşamba - 05:33

Çok katlı binalara bilimsel tepki

Erzurum’un ikinci derece deprem bölgesi olduğu ve bu nedenle yapılaşmanın çok daha sağlam bir biçimde planlanması gerektiği kaydedildi. A.Ü. Erzurum MYO İnşaat Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Geçten, “Erzurum’da çok katlı binalar yapmak, doğaya meydan okumaktır.” dedi.

Çok katlı binalara bilimsel tepki

Çok katlı bina yapımına tepki
 
SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Geçten, “Erzurum’da çok katlı binalar yapmak, depreme meydan okumaktır.” dedi.
Erzurum’un ikinci derece deprem bölgesi olduğu ve bu nedenle yapılaşmanın çok daha sağlam bir biçimde planlanması gerektiği kaydedildi.
UZMAN GÖRÜŞÜ
Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda İnşaat Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Geçten, Erzurum’daki yüksek binaların muhtemel bir deprem halinde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Geçten, Türkiye’nin yüzde 92’lik bölümünün deprem bölgesinden oluştuğunu, halkın yüzde 95’inin ise, bu bölgelerde yaşadığını vurgulayan Geçten, Türkiye genelinde yaşanan sağlıksız yapılaşma sorununun, Erzurum için de geçerli olduğunu söyledi. Şehrin ikinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ve geçmişte de büyük yıkımlara neden olan çeşitli depremler yaşandığını anlatan Geçten, “Erzurum’da özellikle yüksek binalar inşa etmek, deprem gerçeği karşısında gerçekten çok büyük bir risk demek. Halihazırda bile Erzurum’da yıkılarak yenilenmesi ya da çok ciddi tedbirler alınmasını gerektiren yapılar mevcut. Bu şartlarda kalkıp yüksek binalar yapmak, depreme meydan okumaktan başka hiçbir şey değildir.” diye konuştu.
200 METREKAREDEN BÜYÜK İNŞAATLARIN SORUMLULUĞU YAPI DENETİM ŞİRKETLERİNDE
Bir süre önce Japonya’da meydana gelen depremi hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Osman Geçten, aynı büyüklükteki bir depreme karşı Türkiye’de dayanıklı bir yapılaşmanın bulunmadığına dikkati çekerek, “Japonya, meydana gelen bu deprem karşısında yıkım yaşamadı, çünkü yapılar orada çok kaliteli ve sağlam. Fakat aynı şeyi Türkiye ve Erzurum için söylemek mümkün değil. Çünkü yapılarımız maalesef kaliteden yoksun haldeler. Özellikle eski binalar, Erzurum’da muhtemel bir deprem halinde çok büyük felaketlere neden olabilecek durumdalar.” dedi.
Mevcut durumun endişe verici olmasının yanında, Yapı Denetim Kanunu sayesinde bundan sonraki sürecin umut verici olacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Osman Geçten, 200 metrekare alan üzerinde yapımı düşünülen 2 katlı binaların haricindeki tüm yapıların, artık Yapı Denetim Kanunu kapsamına girdiğine dikkati çekti. Geçten, “Bu ölçünün dışındaki tüm yapılar, artık Yapı Denetim Şirketleri’nin sorumluluğunda olacak. İnşaat yapan firma ya da kişiler, temeli kazmaya başlamadan önce Yapı Denetim Şirketi ile sözleşme yapmak zorunda. Bu süreç başladıktan sonra inşaatın tüm aşamaları bu şirketler tarafından göz hapsinde tutulacak. Kullanılan malzemeden betonun yoğunluğuna varıncaya kadar her ayrıntı izlenecek. Bu mantık içerisinde yapılan binalar, haliyle em sağlam, hem de kaliteli olacak.” şeklinde konuştu.
GEÇTEN: MEVCUT YAPILAR DEPREME KARŞI DAYANIKLI HALE GETİRİLMELİ
Başta belediyeler olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşların, yeni yapılacak olan binaların dışında, mevcut yapılar üzerinde ciddi çalışmalar yapması gerektiğini dile getiren Geçten, “Bu yapılar gözden geçirilmeli, depreme karşı dayanıklı hale getirilmelidir. Tarihi eser niteliği taşıyan yapılar ise mutlaka restorasyona tabi tutulmalı ve muhtemel depremlere karşı onlar da koruma altına alınmalıdır. Bundan sonrası için yapılacak bir şey zaten yok, çünkü Yapı Denetim Kanunu sayesinde artık sağlıksız yapılaşma gibi bir durum söz konusu bile olmayacaktır.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Sen’den Erzurum Zirvesi
Sağlık-Sen Türkiye Buluşmaları’nın sonuncusu Erzurum'da gerçekleştirildi. Sağlık-Sen ...
Radyasyon Bulutu Türkiye'yi vurmayacak
Japonya'da nükleer santralın reaktör suyundaki radyasyon miktarı, normal ...
AKUT’tan eğitim seferberliği
AKUT Arama Kurtarma Derneği Erzurum İl Temsilciliği, okullarda düzenlenen ...
 
Bir buçuk milyon fidan toprakla buluşacak
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, İlkbahar dönemi ağaçlandırma çalışmalarına ...
Su'yu anlatıp, altını aldılar
Dünya Su Günü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Erzurum Su ve Kanalizasyon ...
Gaziler’e Osmanlı desteği
Erzurumlu İşadamı Osman Bakırcı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ...
 
Nüfusta seçim hareketliliği
Yaklaşan seçimler öncesinde bir süre önce askıya çıkartılan seçmen listeleri, ...
Ücretsiz masaj için kuyruğa girdiler
Erzurum’da bir firma tarafından tanıtımı ve satışı yapılan masaj yataklarında ...
Sınav günü gürültü yasak..
Erzurum Emniyet Müdürlüğünden uyarı yapılarak 2011 Yüksek Öğrenime Geçiş ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva