SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Hastaneye gidiş gelişte sıkıntı yaşayan günübirlik hastaların imdadına devlet yetişti. Kas sistemi ve nörolojik rahatsızlıkları bulunanlar, kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastaları, ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulananların ulaşımları sağlık kurumları tarafından karşılanabilecek. Bakanlık bu yöntemle, hastanelerdeki boş yatak sayısını da artırmayı hedefliyor.
Hastaneye yatırılmalarına gerek görülmeyen “günübirlik” tedavi görenlerin hastaneye gidiş-geliş masrafları artık devlet tarafından karşılanacak. Hasta taşıma hizmeti alımıyla ilgili olarak yayımlanan genelgenin detaylarını, İl Sağlık Müdürlüğü Ruh ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Feridun İlday anlattı. İlday, ilgili uzman tabip tarafından belirlenen tedavi planı kapsamında günübirlik hastaneye gelmesi gereken hastalara, bundan böyle ücretsiz nakil aracı temin edilebileceğini söyledi. Nisan ayında Erzurum’da da başlayacak olan hizmet karşılığında hastalardan herhangi bir ad altında kesinlikle ücret talep edilmeyeceğini vurgulayan Dr. Feridun İlday, uygulamadan, kas sistemi ve nörolojik hastalığı bulunanlar, kemoterapi, radyoterapi gören kanser hastaları, organ nakli olanlar ile doğum sonrası taburcu olup ulaşımda sıkıntı yaşayanların faydalanabileceğini bildirdi.
GENELGE KAPSAMINDA TAŞIMA SİSTEMİNE DAHİL EDİLEBİLECEK HASTALAR…
Hasta taşıma hizmeti alımıyla ilgili olarak yayımlanan genelgede; Sağlıkta Dönüşüm Programı gereği sağlık hizmetlerinin kaliteli, erişilebilir, hakkaniyetli ve hasta odaklı sunulması, mevcut sağlık hizmet kapasitesinin de etkin ve kaynak israfına sebebiyet verilmeksizin kullanılmasının öncelikli hedeflerden olduğuna vurgu yapıldığını kaydeden İlday, genelgeye ilişkin olarak şu bilgileri aktardı: “İlgili uzman tabip tarafından belirlenen tedavi planı kapsamında aralıklarla, hastaneye yatışı gerekmeksizin ayaktan günübirlik tedavi uygulanması gereken; kas sistemi, nörolojik, ruh sağlığı ve benzeri kronik hastalığı bulunan hastalar, kanser hastalarının kemoterapi ve radyoterapi tedavileri, ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanan hastalar, organ ve doku nakli yapılmış veya yapılacak olan hastalar ile doğum yapmış olup da hastaneden taburcu edilen anne ve bebekler gibi sosyal ve tıbbi endikasyonlarına bağlı olarak hastaneye ulaşımında sorun bulunan hastaların evden ilgili sağlık kurumuna ve sağlık kurumundan da eve nakillerini sağlamak amacıyla, gerektiğinde kullanılmak üzere hasta nakline uygun şartları haiz hasta nakil aracı temininin hizmet alım yolu ile sağlanması yoluna gidilmesi Bakanlığımızca uygun ve gerekli görülmüştür.”
SİSTEMİN ERZURUM’DAKİ SORUMLULUĞU, ŞUBE MÜDÜRÜ DR İLDAY’DA…
Aynı zamanda sistemin Erzurum’da yürütülmesinden sorumlu Şube Müdürlüğünü yapacak olan Dr. Feridun İlday, sağlık kurumlarının, bu genelgede tanımlanan hastalara ulaşım ve servis hizmeti vermek kaydıyla hizmetin gerekleri ve bu hizmete ihtiyacı bulunan hasta yoğunluğunu dikkate alacaklarını belirtti. İlday, “Sağlık kurumları ilgili mevzuat çerçevesinde hizmet alımı yolu ile hasta taşıma aracı temin edebilecekler.” dedi. Bu hizmete ilişkin giderlerin ise, ilgili sağlık tesislerinin döner sermaye bütçesinden karşılanabileceğini anlatan İlday, Özel sağlık kuruluşlarının da bu genelgede tanımlanan hastalara ulaşım amaçlı servis hizmeti sunabileceklerini sözlerine ekledi.