Kantinler Sağlığı Tehdit Ediyor
Okul kantilerinde satılan bazı yiyecek ve içeceklerin öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı gibi risk ve tehlikeler yarattığı bildirildi.
Tüketici Hakları Derneği'nin velilerden gelen şikayet üzerine 40 il ve ilçedeki 300 dolayında ilköğretim okulu ve lisede yaptığı araştırma sonucu da öğrencilerin sağlığının tehlike altında olduğunu ortaya koydu.
Araştırmada, kantinlerde, öğrencilerin sağlığı açısından risk ve tehlike oluşturabilecek, cips, gofret, kek, şekerleme, çikolata, sucuklu, salamlı tost ve sandviç, bisküvi, kola ve diğer gazlı içecek ve meyve sularının ağırlıkta olduğu saptandı.
Araştırmalar sırasında kantin ve kafeteryaların denetlenmediği de tespit edildi.
Bu gıdaların öğrencilerin sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili çeşitli bilim kuruluşlarından istenen görüşler de risk ve tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
Bilim kuruluşlarının ortak görüşlerine göre, kantinlerde satılan yiyecek ve içecekler, öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı, osteoporoz, alerji ve kanser gibi risk ve tehlikeler yaratıyor.
TÜBİTAK Gıda Enstitüsü, söz konusu ürünlerin yüksek derecede karbonhidrat ve yağ içerdiğine işaret ederek, bu ürünlerin başta obezite olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, kantin ve kafeteryalarda pastörize süt, ayran, yoğurt, taze meyve, taze sıkılmış meyve suları, kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, içme suyu, pastörize domates suyu, üzüm suyu, pastörize beyaz peynirle yapılmış tost ya da sandviç satılmasını önerdi.