YEM FİYATI ETİ GEÇİNCE
BESİCİ PERİŞAN OLDU
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, yetiştiricinin son yıllarda yem fiyatlarındaki artışın et kombinalarındaki et fiyatına yansımaması nedeniyle hayvanlarını tam olarak beslemeden satmak zorunda kaldığını bildirdi.
VAKIFLAR PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLEDİ İDDİASI
Ilıcalı, yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvan bağışı alan vakıfların et kombinalarına piyasanın çok altında fiyatlarla hayvan kestirdiğini, bu nedenle etin fiyatında beklenen artışın gerçekleşmediğini söyledi. Erzurum Et Kombinasının geçen yıl kilosunu 7,5 YTL'den hayvan kesimi yaptığını anımsatan Ilıcalı, bu yıl ise fiyatın 8,25 YTL olarak açıklandığını bildirdi.
Kombinanın et fiyatının kurbanlık satışlarında da esas alındığına dikkati çeken Ilıcalı, şunları kaydetti: ''Kurban bağışı alan vakıfların verdiği fiyatın etkisiyle et kombinası bir yılda etin fiyatını 75 kuruş artırırken, yem fiyatlarında 16 YTL'lik artış gerçekleşti. Bir torba yemin fiyatı geçen yıl 17 YTL iken bu sene 33 YTL'ye yükseldi. Et ve kurbanlık hayvan satış fiyatında ise aynı oranda artış olmadı. Et fiyatının bu kadar düşük olması besiciyi mağdur etmiştir.''
BESİCİ MASRAFINIBİLE ÇIKARAMADI
Son yıllarda vatandaşların vakıf aracılığıyla kurban kesimine büyük ilgi gösterdiğine dikkati çeken Ilıcalı, şunları kaydetti: ''Vakıflar vatandaştan daha fazla bağış alabilmek için kurban fiyatlarını en alt seviyede tutmaya çalışıyor. Bu şekilde kurban kesmek isteyen vatandaş için bir vakfa bağışta bulunmak maddi olarak daha cazip geliyor. Bu sene vakıfların verdiği fiyat yüzünden besici kurban edilmiştir. Beslediği hayvan için yaptığı harcamayı bile çıkaramamıştır.''
BESİCİ NE YAPSIN?
Ilıcalı, Türkiye'de en fazla büyükbaş hayvanın bulunduğu Erzurum'dan son bir yıl içinde batı ilerine 100 bin büyükbaş, 325 bin küçükbaş hayvan sevki yapıldığına dikkati çekti.
Yetiştiricinin, hayvanlarını besiye almadan satmak zorunda kaldığının altını çizen Ilıcalı, şöyle devam eti: ''Kombinanın 8,25 YTL'den kesim yapması yetiştiriciyi zor durumda bırakmıştır. Besici artan maliyetlere karşılık et fiyatlarındaki orantısız artış yüzünden hayvanını yeterli süre beslemeden kurbanlık olarak satmak zorunda kalıyor. Hayvan pazarlarında satışa sunulan kurbanlık hayvanların büyük çoğunluğu tam olarak istenilen düzeyde tavını almış değil. Normalde besi sezonu 2 ay daha devam etmesi gerekiyor. Ancak besici yem tasarrufu yaparak zararını azaltmak için hayvanlarını kurbanlık olarak satmak durumunda kalıyor.''
Besili olmayan hayvanların satışının ekonomik anlamda büyük kayba yol açtığını ifade eden Ilıcalı, ''Yem maliyetinin düşürülerek ya da kombinanın kesim fiyatında yeni bir düzenleme yapılarak besicilik faaliyetlerinin yeniden canlandırılması gerekir'' diye konuştu.