Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 15 Mayıs 2015 Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece idrak edilecek Miraç Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Mesajında miracın, Müslümanların gönül dünyalarını güçlendirecek, sıdk ve imanlarını pekiştirecek, kardeşlik bağlarını kuvvetlendirecek manevi bir tecrübe olduğunu kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Eşref-i mahlukat olmanın bilinciyle daha ferasetli bir bakış, daha merhametli bir lisan, daha güzel bir ahlâk, daha ümitvâr bir yürek, daha huzurlu bir dünya için dualarımızı miraca gönderelim.” dedi
Miracın, her müminin günde beş defa kıldığı namaz aracılığıyla daima canlı kaldığını, yılda bir defa da bütün müminlerin idrakini yücelere doğru yönlendirdiğini belirten Görmez, mesajında şunları ifade etti:
“MİRAÇ, MÜSLÜMANLARIN GÖNÜL DÜNYALARINI GÜÇLENDİRECEK, İMANLARINI PEKİŞTİRECEK, KARDEŞLİK BAĞLARINI GÜÇLENDİRECEK MANEVİ BİR TECRÜBEDİR”
Yeryüzünün manevi odaklarından, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa arasındaki bağları güçlendiren miraç, Müslümanların gönül dünyalarını da öylesine güçlendirecek, sıdk ve imanlarını pekiştirecek, kardeşlik bağlarını kuvvetlendirecek manevi bir tecrübedir. Habib-i Edibi’ni teselliye, desteğe ve güvene davet eden miraç, Müslümanları da huzura, hakikate ve marifete davet etmektedir.
“MİRAÇ, HZ. PEYGAMBERİN (SAV) ŞAHSINDA, İNSANLIĞIN HAKK’A YÜRÜYÜŞÜDÜR”
Miraç, insanın erdem yolculuğudur. Miraç, ilâhî kudreti temaşa eden Hz. Peygamberin (sas) şahsında, insanlığın Hakka yürüyüşüdür. Miraç, zamanın ve mekânın yegâne sahibi olan Yüce Allah’ın birliğine, büyüklüğüne ve sonsuzluğuna şahitlik ediştir. Miraç, semanın katmanlarını ve Rabbe vasıl olan yolun duraklarını aşan bir bereket yolculuğudur. Peygamberimiz (sas) bu yolculuktan ümmetine üç büyük armağan ile dönmüş; beş vakit namazı, Bakara suresinin son ayetlerini ve ‘iman edip bu imanla ölen kimsenin cennetlik olduğu’ müjdesini bizlere ulaştırmıştır.
“MİRAÇTA, AŞAĞIYI VE AŞAĞILIĞI KABUL ETMEYEN BİR YÜKSELİŞ VARDIR”
Miraçta aklı geride bırakan bir aşk, maddenin ötesine geçen bir nazar, aşağıyı ve aşağılığı kabul etmeyen bir yükseliş vardır. Miraçta elemi, kederi, çaresizliği, ümitsizliği bir kenara koyup yeniden yola çıkma vardır. Miraçta arınma, durulma, korunma ve kollanma vardır. Ve miraçta alınması gereken ibret ve dersler vardır.
“BUGÜN, MİRACIN HEYECANINI HİSSETMEYİ, RABBİMİZİN SONSUZ MERHAMETİNE NAİL OLMAYI DİLİYORUZ”
Bugün bizler alnımız secdeye vardığında miracın heyecanını hissetmeyi, Rabbimizin sonsuz merhametine, af ve mağfiretine nail olmayı diliyoruz. Kendi iç dünyamızın semasına doğru bir yolculuğa çıktığımızda insanlık adına ne kadar aciz ve perişan halde olduğumuzu görüyoruz. Gökdelenlerle bulutlara yükseldik ama ahlâkî güzelliklerimiz her geçen gün daha da eridi. Atmosferi aştık, göğün katmanlarını geçtik ama kulluğumuz her geçen gün daha da zayıfladı. İnsafsızlık, vicdansızlık, adaletsizlik ile küçüldük. Hırs, tamah, kibir ile kendimizi kaybettik. Şiddet, öfke, nefret ile insanlığımızı unuttuk.
Bugün savaşlar, işgaller, çatışmalar altında kan ağlayan İslâm coğrafyası ve doğal afetler ile boğuşan yerküre halkları için yardım etme, ama her şeyden önce acıları doğuran yaralı bilinçlerden, çarpık dindarlıklardan, hasta yüreklerden, körü körüne bağlanmış irade ve idraklerden kurtulmak için Allah Teâlâ’ya yakarma zamanıdır.
“BUGÜN, TÜM İNSANLIK, İÇİNE SÜRÜKLENDİĞİ SÜFLİ HAYATTAN ANCAK MİRAÇ DEĞERLERİNE SARILDIĞINDA KURTULABİLECEKTİR”
Unutulmamalıdır ki bugün de tüm insanlığı içine sürüklendiği süflî hayattan kurtarıp tekrar ulvî bir hayata yükseltecek ve miraç vazifesi görecek olan değerler, sadece Hz. Peygamber’in (sas) Allah’tan getirdiği ve çağlar üstü örnekliği ile bize miras bıraktığı rahmet yüklü evrensel mesajlarda mündemiçtir. İnsanlar ancak bu değerlere sahip çıkıp sarılarak kaybettiği insanlığını yeniden bulacaktır.
“BUGÜN, SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZİN (SAS) MİRACINDAN İLHAM ALARAK BİREYSEL VE TOPLUMSAL YÜKSELİŞİN YOLLARINI ARAYALIM”
Bugün, Sevgili Peygamberimizin (sas) Miraç’ından ilham alarak bireysel ve toplumsal yükselişin yollarını arayalım. Zulmün batağına saplanan insanlık ailesinin bu çamur deryasından kurtulabilmesi için hal çareleri düşünelim. İnsanın maddi çıkarları uğruna yitirmiş olduğu maneviyatını yeniden kazanabilmesi, hatalarından uzaklaşıp erdemleriyle yeniden buluşabilmesi için Miraç’ın ne büyük bir imkân olduğunu fark edelim.
“EŞREF-İ MAHLUKAT OLMANIN BİLİNCİYLE DAHA HUZURLU BİR DÜNYA İÇİN DUALARIMIZI MİRACA GÖNDERELİM”
Zaman içinde zamanlar dürülüdür. Miraç gibi hikmetli bir yolculuğu andığımız ve anladığımız bu mübarek gecenin kıymetini bilelim. Rabbimize olan imanımızı, Peygamberimize (sas) olan bağlılığımızı, namaza olan muhabbetimizi tazeleyelim. Eşref-i mahlukat olmanın bilinciyle daha ferasetli bir bakış, daha merhametli bir lisan, daha güzel bir ahlâk, daha ümitvâr bir yürek, daha huzurlu bir dünya için dualarımızı miraca gönderelim.
“RABBİMİZE AÇILAN ELLER VE YAKARAN DİLLERİN BÜTÜN İSLÂM ÂLEMİNİN BİRLİK, DİRLİK VE BERABERLİĞİNE VESİLE OLMASINI DİLİYORUM”
Bu duygu ve temennilerle ülkemizde, gönül coğrafyamızda ve dünyanın dört bir köşesinde yaşayan bütün Müslümanların Miraç kandilini tebrik ediyor, bu kutlu gecede Yüce Rabbimize açılan ellerin ve yakaran dillerin, başta İsrâ ve Miracın cereyan ettiği kutsal topraklar olmak üzere bütün İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine; insanlığın hidayetine; adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.