Erzurum’da yılın ahisi olarak seçilen Yılmaz Dinçer’e kaftanını Vali Ahmet Altıparmak ve ESOB Başkanı Rasim Fırat giydirdi. Kutlamaların sonunda vatandaşlara pilav, et ve ayran ikram edildi.
AHİLİK HAFTASI
Ahilik Haftası Erzurum’da yoğun katılım ve coşkuyla kutlandı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının gösterileriyle başlayan kutlamalar, Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla devam etti. Ahilik Haftası Kutlamalarına Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Türkiye Ahisi Mustafa Karagüllü, Erzurum’da yılın Ahisi seçilen Yılmaz Dinçer, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, esnaf odaları başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, Ahilik Kültürünün büyük bir manevi önemi olduğunu hatırlatarak, “Ahilik Kültürümüzle ilgili kutlamalarımıza Pazartesi günü başladık. Kutlamalarımız çeşitli etkinliklerle bu hafta sonuna kadar da devam edecek. Buradaki kutlamaların Türkiye genelinin katılacağı Kırşehir etkinlikleriyle taçlandıracağız. Ahilik Kültürü’nü her zaman daha fazla benimseyerek kutlayacağız” dedi.
Fırat, ayrıca Erzurum’daki Ahi Toman Baba türbesinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini ve gelecek yıllardaki etkinliklerin orada yapılmasını gerektiği belirtti.
ERZURUM’A SELAM İLE GELDİ
Türkiye Ahisi olan Ahi Baba Mustafa Karagüllü, “Ahi Evran’ın ocağından Hünkar Hacı Bektaş’ın dergahından Ahi Yunus Emre’nin kucağından, Şeyh Edebalı’nın otağından selamlarımı getirdim. Erzurum bizler için çok önemli. Ahilik sadece Kırşehir’de değil Türkiye’nin en ücra köşelerinde dalgalanıyor. 60 yıl önce Kırşehir’de yaktığımız meşale tüm Türkiye’ye yayıldı” şeklinde konuştu.
Toplumdaki birlik ve beraberliğinin temelini ahilik kurumunun oluşturduğunu vurgulayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Toplumdaki birlik ve beraberlik gibi özellikleri en güzel şekilde hayata geçiren ahilik kurumu bu büyük coğrafya üzerinde farklı kültürlerin oluşmasına katkıda bulunmuştur. Ahilik Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in sünnetine dayanan, Tasavvufi boyutları olan bir yaşam biçimidir. Ahilik yeniliğe açık yönüyle geleceğimizi teminat altına almıştır. Milletimizin bu topraklar içerisinde barış ve huzur içerisinde yaşamasını sağlamıştır” dedi.
Tüm esnafın Ahilik Haftası Bayramı’nın kutlayan Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, “ Bu günün kutlanması son derece önemlidir. Osmanlı’nın kuruluş felsefesinde ahilik vardı ve Osmanlı onun üzerinden büyüdü ve gelişti. Bugün de Erzurum’da bu şekilde milli ve manevi değerlerle donatılmış olarak yaşıyor ve idrak ediyorsak bunda da ahiliğin ve Toman Babaların büyük emeği vardır. Bir şehre girdiğiniz zaman sizi ilk karşılayacak olan esnaftır. Eğer o kadim kültür buralara yerleşmemiş olsaydı biz varlığımız binlerce yıl sürdüremezdik. Biz ahilik kültürünün yerleşmesiyle varız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin şet kuşanma töreniyle Ahilik Kültürü anlatıldı. Ahilik Haftasıyla ilgili kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilere plaket ve altınları takdim edildi. Erzurum’da yılın ahisi olarak seçilen Yılmaz Dinçer’e kaftanını Vali Ahmet Altıparmak ve ESOB Başkanı Rasim Fırat giydirdi. Kutlamaların sonunda vatandaşlara pilav, et ve ayran ikram edildi.