Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) ile Türkiye İş Kurumu’nun ortaklaşa yürüttüğü Gazetecilik Kursu’nda, Dünya Gazetesi Bölge Temsilcisi Ela Karasu’nun ekonomi muhabirliği dersine konuk olan Yücelik, genç gazeteci adaylarıyla Aşkale Çimento serüveninden, ekonomik krize; Ticaret ve Sanayi Odası’nın hedeflerinden, tarım ve hayvancılık sektörlerine varıncaya kadar çeşitli konularda bilgiler aktardı. Samimi bir hava içerisinde geçen sohbette, kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Başkan Yücelik, kursiyer gazetecilere tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmedi. Yücelik, “Hangi işi yaparsanız yapın, önceliğiniz her zaman Erzurum ve Erzurumlunun menfaatleri olmalıdır” dedi.
ERZURUM’UN HEDEFİ
DAGC Sosyal Tesisleri’nde yaklaşık iki aydır devam eden Gazetecilik Kursu’nda, ekonomi muhabirliği dersine konuk olan Lütfü Yücelik, kursiyer gazetecileri öncelikle ticaret ve sanayi odaları hakkında bilgilendirdi. Kendisinin, geçen ay yapılan seçimlerde ETSO Başkanlığı görevine seçildiğini hatırlatan Yücelik, “Biz bu makama, Erzurum’daki sanayici, tüccar ve üretici olanlar adına oturduk. Biz onları temsilen bu makamdayız. Bu nedenle onların sorunları bizim sorunumuz, onların endişe ve kaygıları da bizim endişe ve kaygılarımız olacak” dedi. Lütfü Yücelik, ETSO’nun, kent ekonomisinin kalkınmasında büyük işlevi bulunan bir sivil toplum örgütü olduğunu belirterek, “İlimizin ve bölgemizin kalkınması hususunda yapılması gerekenlerin tespit edilmesi, ETSO’nun öncelikleri arasında bulunmaktadır. Sorunların çözümüne ilişkin yol haritası belirlenmesinde, ortak akıl ve kolektif ruh oluşturularak, ekonomik kalkınmışlık hamlesi yapılabilmesinde bu kuruma büyük görevler düşmektedir. Biz sorumluluğumuzun farkındayız. Hedefimiz, Erzurum’u kalkınmışlıkta ilk 20’ye sokabilmektir” diye konuştu.
AŞKALE ÇİMENTO GERÇEĞİ
Kursiyer gazetecilerin, Aşkale Çimento’nun serüvenini anlatmasını istedikleri Yücelik, “Biz bu işe kalkışırken üstümüze gülüyorlardı, ama şimdi geldiğimiz nokta göğüsleri kabartıyor” dedi. Aşkale Çimento’nun, geçen yıl 17 milyon 500 bin dolar tutarında vergi ödediğini ve bu tutarın, Erzurum’da her yıl toplanan verginin yüzde 10’unu oluşturduğunu anlatan Yücelik, “1993 yılında devletin elinde zarar eden ve özelleştirme yolu ile bin ortaklı ERÇİMSAN şirketine satılan Aşkale Çimento, İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl geleneksel olarak hazırladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında Türkiye’nin yüzlerce dev sanayi kuruluşunu geride bırakarak zirveye tırmanışını sürdürdü. 2006 yılında listenin 309’uncu sırasında bulunan Aşkale Çimento, 2007 yılı sıralamasında 296’ıncı sıraya çıkarken, özel şirketler sıralamasında ise 284’üncü oldu. 15 yıl önce sadece Aşkale’deki çimento fabrikası olan şirket, bugün Erzurum, Trabzon, Gümüşhane, Aşkale, Erzincan ve Ağrı’da tesislere sahip. Şirket bölgesel yatırımlarına süratle devam ederken, bünyesinde ise binden fazla personel istihdam ediyor” şeklinde konuştu.
“TEDBİRLER, PİYASALARA RAHATLAMA GETİRMİŞTİR”
ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, küresel ekonomik kriz karşısında piyasalara hareket kazandırmak amacıyla hükümetin açıkladığı tedbir paketlerine de değindi. “Bu tür durumlarda hükümet üzerine düşeni yapacak, üretici ve tüketici de üzerine düşeni yapacak. Krize karşı alınan tedbirler, piyasaları canlandırmış, hareketlilik sağlamıştır. Bu nedenle söz konusu girişimleri kay değer bulduğumuzu söylemek istiyoruz. Her sektöre yönelik olarak desteklemeler yapılmalı, ihracatçı desteklenmeli, kredi kullanımları kolaylaştırılmalıdır. Krizin etkilerini azaltıcı tedbirlerin uzun vadeli olarak sürdürülmesi halinde, bu sıkıntıyı en az zararla aşabileceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Biz alınan tedbirler konusunda hükümetin destekçisi olduğumu bildirmek istiyoruz. Elbette süreç içerisinde önerilerimiz ve tavsiyelerimiz de olacaktır.” diye konuştu.
2011 FIRSATI
2011 Kış Oyunları’nın, Erzurum’un kent ve bölgesel kalkınmasını sağlayabilecek önemli adımlardan birisi olduğunu vurgulayan Yücelik, olaya sadece kayak ve kış turizmi gözüyle bakılmaması gerektiğini kaydetti. Erzurum’un, turizm alanında bir çok potansiyeli barındırdığına dikkati çeken Yücelik, 2011 Kış Oyunları’nın, bu potansiyelin değerlendirilebilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Yücelik, “İlimizde sadece kış turizmi yok. İnanç turizmi, sağlık turizmi, tarih turizmi, kongre turizmi ve doğa sporları turizmi, Erzurum’un değerlendirilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri arasında bulunuyor. Eğer 2011 Kış Oyunları’nı, Erzurum’un tanıtılması noktasında değerlendirebilirsek, turizmin bütün kolları ve dallarıyla Erzurum marka kent haline gelir, cazibe merkezi olur” dedi.
GENÇ GAZETECİLERE TAVSİYELER
Yücelik, konuşmasının sonunda genç gazetecilere şu tavsiyelerde bulundu: “Nereye giderseniz gidin, ne iş yaparsanız yapın; öncelikle birbirinizi sevin ve ortaklık kültürünü geliştirmek için çaba sarfedin. Başarılı olmak için hedefleriniz olsun, sonra o hedefe ulaşmak için çabalayın. Önceliğiniz Erzurum ve Erzurumlunun çıkarları olsun. Bu şehri ve birbirinizi sevmedikçe, Erzurum’a faydalı da olamazsınız”