IŞIK ÇAPANOĞLU
KARS (İHA) - Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ)’nün ev sahipliğinde “Kars Antlaşması ve Bölgesel Etkileri” konulu 3’ncü “Uluslararası Kafkasya Tarih Sempozyumu” başladı.
KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Salonu’nda başlayan sempozyumda konuşan KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kafkasya’nın konum itibariyle adeta Türkiye’nin bir uzantısı olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Sami Özcan, Anadolu ve Kafkasya için “Küçük Asya” ve “Ön Asya” tabirlerinin kullanılmasının ise bunun göstergesi olduğunu söyledi.
ÖZCAN’IN SUNUMU
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Özcan; “Kafkasya’nın istikrar ve refahı, Türkiye’nin olduğu kadar bölge ülkeleri içinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Kader birliği olarak nitelendirilebilecek bu hususiyet, bölgenin ortak tarihi, sosyal, kültürel yapısından kaynaklanmadtadır” dedi.
Kafkasya’nın aynı zamanda Rusya, İran ve Türkistan’a giden yol olduğunu belirten Prof. Dr. Sami Özcan; “Kafkasya tarihte büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bugün sayısız kültürel eserin bulunması bundan kaynaklanmaktadır. Bu medeniyetlerin bıraktığı izler bölgenin sosyo-kültürel zenginliğini oluşturmaktadır. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla yeniden şekillenen bu coğrafyada Türkiye, ortak tarih ve kültürel geçmişinden kuvvet alarak bölge ülkeleriyle ilişkilerini her geçen gün geliştirmektedir” diye konuştu.
KARS TÜRKİYE’NİN DOĞUYA AÇILAN KAPISIDIR
Kars’ın Türkiye’nin doğusuna açılan kapısı oluğununa dikkat çeken KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, özetle şöyle konuştu:Kars Türkiye’nin Doğu’ya açılan kapısı olduğu gibi, Kafkasya’nında batıya dönük penceresidir. Tarihsel mirası ve kültürel zenginliğiyle geçmişte büyük hadiselere sahne olan Kars, gelecekte de bölge için sosyal, kültürel ve siyasal işbirliği platformu olmaya adaydır. Tarihsel süreçte bölgenin istikrarına yönelik adımlardan birini hiç kuşkusuz 13 Ekim 1921’de imzalanan Kars Antlaşması teşkil etmektedir. Yaklaşık yüz yıl boyunca büyük savaşlara sahne olan Kars ve Kafkasya, Kars Antlaşması ile aradığı barış ve huzur ortamına kavuşmuştur. Kars Antlaşması, Türkiye’nin Kafkas sınırlarını çezerken bölge ülkelerinin de siyasi varlığının teminatı olmuştur.”
Sempozyum Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Konuk Rektörlerin Konuşmaları, Kafkas Üniversitesi’nin tanıtımı ve Kafkas Üniversitesi’nin Yurtdışı faaliyetlerinin tanıtımının yapıldığı slayt gösterisiyle devam etti.
KAÜ’de başlayan 3’ncü “Uluslararası Kafkasya Tarih Sempozyumu’na Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Sinar, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, ve çok sayıda akademisyen katıldı. Sempozyum 3 gün devam edecek.