ATAÜNİ’nin kurucuları arasında bulunduğu Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB), Kafkasya Bölgesi başta olmak üzere, hemen hemen dünyanın birçok kültürünün geleceğini yakından etkileyecek nitelikteki “I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı’nda dilbilimciler tarafından önemli bildiriler sunuldu. 13 Ekim 2014-16 Ekim 2014 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi’nde yapılan konferans çerçevesindeki oturumlarda, dünyadaki yaşayan dillerle ilgili sorun alanları, çözüm önerileri, çeşitli projeler ve yapılan diğer çalışmalar masaya yatırıldı. Paul Michael Taylor, Greg Anderson, David Harrison, Mark Turin, Mehmet Ölmez, Nur Yalman, George van Driem, Gabriela Perez Baez, Elisabetta Ragagnin, Lucy Thomason, Lindsay J. Whaley, Johnny Cheung, Tariel Skharulidze, Eser Erguvanlı Taylan gibi isimler tarafından tehdit altındaki diller için somut öneriler gündeme getirildi. Ayrıca programda, önümüzdeki süreçte KÜNİB ve paydaş kurumlar tarafından, tüm dünyayı kapsayacak nitelikte ‘bir dil araştırma merkezi’nin kurulması gerekliliği gündeme getirildi.
DİL ARAŞTIRMA MERKEZİNİN TEMELİ ATILIYOR
Oturumlarda toplantının teması ve amacıyla ilgili kısa bir konuşma yapan KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, tehlike altındaki dillerle ilgili Ardahan’daki tarihi toplantının gelecekte somut adımlara dönüşmesi gerektiğini, “Böyle bir yolda yürümeli ve bunun onurunu devam ettirmeliyiz. Bu bakımdan somut adımlar atmalıyız. Ayrıca Prof. Dr. Nur Yalman hocamızın onursal başkanlığını üsteleneceği dil araştırma merkezini kurmalıyız. Tabi bunun öncesinde bir kongre düzenlememiz gerekiyor.” sözleriyle ifade etti. Öte yandan Prof. Dr. Korkmaz, dil merkezi projesiyle ilgili çalışmalarda TDK ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu gibi kurumlardan destek alınması gerektiğini kaydetti.
OTURUMLARDA BİRBİRİNDEN ZENGİN BİLDİRİLER SUNULDU
Konferans kapsamında yapılan yedi oturumda dünyanın en seçkin dilbilimcileri tarafından dillerin dokümantasyon metotları, arşivleme, çevrimiçi yayıncılık, dijital sözlük çalışmaları, yaşayan tehlike altındaki dillerin çeşitliliği-riskleri-şiir tekniği-yazım dili, biyoçeşitlilik-dil çeşitliliği ilişkisi, dil tipografisi, Ossetic ve Türk Komşuları Karaçay ve Balkar dilleri, Kafkasya bölgesindeki çeşitli dil politikaları-alfabeleri ve Anadolu’daki dil iletişimi sistemleri konularıyla ilgili değerli bildiriler sunuldu. Öte yandan organizasyonu takip eden TRT başta olmak üzere birçok basın yayın kuruluşu tarafından, konferansa teşrif eden dilbilimcilerle çeşitli röportajlar gerçekleştirildi.