SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’da en sık karşılaşılan sorunların başında gelen asfalt bozulması, artık tarihe karışacak. Kışın kar ve buz, yazın da sıcaklar yüzünden bozulan asfaltın yerine üretilen kil bazlı ve suyu sevmeyen yol kaplama malzemesi için yapılan patent başvurusu kabul edildi.
PROJE PATENT ALDI
Atatürk Üniversitesi’ne mensup akademisyenler, hazırladıkları projelerle adlarından söz ettirmeye devam ediyorlar. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gürses ve ekibi, kışın kar ve buzdan, yazın da, su ve sıcak havalardan etkilenmeyen bir yol kaplama malzemesi üretti. Hemen her yıl bozulan ve yenilenmek durumunda kalınan asfaltın yerine kullanılması için üretilen kil bazlı ve suyu sevmeyen kaplama malzemesi, yollardaki bozulmalara artık bir son verecek. Söz konusu yol kaplama malzemesi için Türkiye Patent Enstitüsü’ne yapılan patent başvurusunun kabul edildiği ve önümüzdeki ay patent belgesinin teslim edileceği bildirildi.
Yürüttükleri proje ve elde ettikleri malzeme hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gürses, yaptıkları bu çalışmanın, farklı iklim koşullarına dayanıklı ve asfaltın yerine alternatif teşkil edebilecek bir yol kaplama malzemesi üretme amacını taşıdığını dile getirdi. 3 yıllık bir çalışmanın ardından elde edilen yok kaplama malzemesinin, kil bazlı olduğunu ve suyu sevmediğini belirten Gürses, “Bölgeden temin ettiğimiz kil örneklerine çeşitli kimyasal katkılar uygulayarak yeni bir malzeme elde ettik. Bu malzeme, özellikle kışın kar ve buz, yazın da, su ve sıcak havalar yüzünden meydana gelen asfalt bozulmalarını ortadan kaldıracak.” diye konuştu.
ERZURUM’DA ÜRETİLEN YOL KAPLAMA MALZEMESİ, İNŞAAT SEKTÖRÜNE DE GÖZ KIRPIYOR
Laboratuar ve pilot ölçekteki sonuçların son derece ümit verici olduğunu ve yeni üretilen yol kaplama malzemesi için paten alma sürecinin de tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Gürses, aynı ürünün, inşaat sektöründe izolasyon amaçlı kaplama malzemesi olarak da kullanılabileceğini ifade etti. Depolama havzalarında şu anda dışa bağımlı hale gelinen hidrofobik membran ve diğer bileşenlerin de alternatifi olan yeni ürünün, Kimya Eğitimi Anabilim Dalı laboratuarlarında üretildiğine işaret eden Gürses, proje için üniversite kaynakları ve kısmen de, TÜBİTAK desteği alındığını bildirdi.
Gürses, “Bu ürünle özellikle ağır kış şartlarının yaşandığı ilimizde çok daha uzun ömürlü, sıyrılmayan ve buzlanma sonucu bozulmayan asfalt yollara kavuşacağız. Patent başvurumuz kabul edildi ve projemiz bir takım aşamalardan geçti. Patent sisteminde projemiz online olarak görülebiliyor. Bir tek kaldı belge aşaması, onu da Mayıs ayı içerisinde sonuçlandırmış olacağız. Paten belgemizi aldıktan sonra çok daha ekonomik ve dayanımlı, ayrıca estetik yol kaplamalarının yapılabileceğini herkese göstereceğiz. Ayrıca bu çalışma milli kaynakların verimli kullanılmasına imkan sunmakla birlikte, hem ilimize, hem de ülkemize katma değer sağlayacaktır” diye konuştu.