Samet ÖZÜNALl(GHA) – Erzurum’a yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvanların kesimi, Kurban Bayramı’nın da geride kalmasıyla birlikte sona erdi. Et Kombinası, önümüzdeki hafta yapılması planlanan yeni hayvan sevkiyatını beklerken, tek parti halinde 800 ithal büyükbaş hayvanın daha Erzurum’a geleceği öğrenildi.
//YENİDEN İTHAL YAPILACAK
Erzurum Et Kombinası Müdürü İsmail Atasever, yurt dışından canlı hayvan ithalatının devam ettiğini açıkladı. Yurt dışından canlı hayvan ithalatına başlandığı günden bu zamana kadar Erzurum Et Kombinası’na 3 bin 151 adet büyükbaş hayvan sevkiyatı yapıldığını kaydeden Atasever, önümüzdeki günlerde tek parti halinde 800 ithal hayvanın daha Erzurum’a ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Yurt içi ve yurt dışındaki tüm sağlık kontrolleri yapılmış olan hereford, şevrole ve angus cinsi büyükbaş hayvanların, Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında piyasalara derin bir nefes aldırdığını anımsatan Atasever, kesim için bekleyen ithal hayvan bulunmadığına işaret ederek, şu andaki kesimlerin piyasadan satın alınan büyükbaş hayvanlarla devam ettirildiğini dile getirdi.
//KESİMDE BEKLEYEN İTHAL PHAYVAN YOK
Yeni yıldan önce Erzurum’a ulaştırılması planlanan 800 ithal hayvan bulunduğunu vurgulayan Kombina Müdürü Atasever, “İthal hayvanların Erzurum’a ne zaman gelecekleri hususunda net bir tarih yok. Sevkiyatın önümüzdeki günlerde yapılmasını bekliyoruz. Hereford, şevrole ve angus cinsi büyükbaş hayvanlar gelir gelmez, kesimlerine başlayacak ve et fiyatlarının düşürülmesi amacıyla kurduğumuz sistemi kusursuz bir biçimde çalıştırmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
//5’Lİ ETİKET SİSTEMİ
Öte yandan İsmail Atasever, Erzurum Et Kombinası’nın, piyasaya sunduğu etlerin hem kesim öncesi, hem de sonrasında gerçekleştirilen çok ciddi sağlık kontrollerinden geçirildiğini vurguladı. İsmail Atasever, “Kombinamızda öyle bir sistem kurmuşuz ki, vatandaşın herhangi bir gün içerisinde satın aldığı etin hangi hayvana ve o hayvanın hangi yörede, kime ait olduğunu rahatlıkla takip edebiliyoruz.” dedi.
Atasever, şunları kaydetti: “Diyelim ki; mağazalarımızdan herhangi birisinden bir kilogram et satın alan bir vatandaşımız, etin tadında ekşilik fark etti. Aradan kaç gün geçmiş olursa olsun, bu durumu bize bildirmesi yeterli oluyor. Önce vatandaşımızın evine götürdüğü eti hangi gün, hangi mağazamızdan satın aldığını öğreniyoruz. Ondan sonraki süreçte, o etin hangi gövdeden parçalandığını ve o gövdenin hangi hayvana ait olduğunu tespit ediyoruz. Bu yolla bir kilogram etin parçalanarak satışa sunulduğu hayvanın satın alındığı üretici bile anında belirleniyor. Bu işlemleri mümkün hale getirmek için 5’li etiket sistemi dediğimiz bir yöntem kullanıyoruz. Etlerimizde bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadık, ancak vatandaşlarımızın bu gibi durumlarla karşılaşmaları halinde kapılarımızın ardına kadar açık olduğunu belirtmek istiyoruz.”