SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi, Erzurum’un 9 ilçesinde 807 ailenin ekmek kapısı haline gelecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Devlet Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, hem çiftçilerin örgütlenmeleri, hem de yüksek kalite standartlarında üretim yapmaları amaçlanıyor.
//TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ PROJESİ
Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi’nin, Erzurum’da büyük ilgi gördüğünü söyledi. Proje uygulaması çerçevesinde Erzurum’da 2010 yılı içerisinde 17 tarımsal kalkınma kooperatif kurulduğunu açıklayan Altun, 16’sı süt sığırcılığı, 1’i de, damızlık koyun üretimi alanında kurulan kooperatiflerin, Erzurum’un 9 ilçesinde 807 ailenin ekmek kapısı haline geleceğini belirtti.
//KIRSAL ALANDA SOSYAL DESTEK
Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi hakkında açıklayıcı bilgiler veren Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, “Bu çalışma, kırsal alanda örgütlenme ve kooperatifçilik yoluyla başarılı bir ekonomik model oluşturma deneyimine sahip olan Bakanlığımız ile yoksullukla mücadelede sosyal politikalar üretmede etkili bir rol üstlenen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün imkanlarını birleştiren, sosyal ve ekonomik amaçlı bir kırsal destek projesidir.” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Devlet Bakanlığı arasında yoksullukla mücadele kapsamında bir protokol imzalandığını kaydeden Altun, protokolün amacının, ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan kişi ve ailelerin gelir seviyelerini yükseltmenin yanında, istihdamın artırılması olduğunu kaydetti.
//PROJE UYGULAMASI
Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Kanunu kapsamında olan faydalanıcıların kooperatif şeklinde bir araya getirilmeleri veya kurulu tarımsal amaçlı kooperatiflerin 3294 sayılı yasa kapsamında olan ortakları belirlenerek bunların uygulayacakları süt sığırcılığı, koyunculuk, kırsal ve tarımsal amaçlı diğer projelerinin desteklenmesinin sağlanacağını dile getirdi. Altun, “Bu yolla Bakanlığımızın organizasyon alt yapısı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün maddi kaynakları bir araya getirilmekte ve kamu kaynaklarının en etkili şekilde kullanılması imkanı ortaya konulmaktadır.” diye konuştu.
//ÜRETİCİ 807 AİLE, ÖRGÜTLÜ BİR BİÇİMDE PARA KAZANACAK
Söz konusu protokolle Erzurum’da 2010 yılında 17 tarımsal kalkınma kooperatif kurulduğunu kaydeden Mustafa Altun, “Bu kooperatiflerin yürütecekleri faaliyetlerde kullanılmak üzere Erzurum’a 3 bin 28 büyükbaş ve bin 300 damızlık koyun gelmesi bekleniyor. Ayrıca faaliyetlerine 2010 yılı başında başlayan 9 tarımsal kalkınma kooperatifinden 5’i için hayvan alım ihalesi sürecine girilirken, 4 kooperatifimiz de, ahır tadilatlarına başlama sürecinde bulunuyor. Bu kooperatifler aracılığıyla Erzurum’da gerçekleştirilecek olan süt üretiminde hem kalite yükselecek, hem de üretime dayalı bir ekonomi meydana getirilecek. İstihdamın da artırılmasına imkan sunacak bu projeyle Erzurum’da tarım ve hayvancılık yapan 807 ailemiz, profesyonel tarzda bir üretim yapmakla birlikte emeğinin karşılığını da, fazlasıyla alabilecek.” şeklinde konuştu.