SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Toprakların biyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak bozulması ve kalitesinin düşmesine neden olan faktörleri ortadan kaldırmak amacıyla Erzurum’da kapsamlı bir proje hazırlanıyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce hazırlanarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na sunulacak olan proje, “toprak degradasyonu” adı verilen kirlilikle mücadele noktasında yol haritası niteliği taşıyacak.
//TURAN PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, dünyada çok büyük sosyal problemlere kaynaklık teşkil eden “toprak degradasyonu”na karşı harekete geçtiklerini söyledi. Dünyada 100, Türkiye’de ise, 3,5 milyon hektar tarım arazisinin, degradasyona maruz kaldığını vurgulayan Turan, uygulayacakları bir projeyle, söz konusu sorunun bertaraf edilerek, kaybedilen toprakları geri kazanmaya çalışacaklarını kaydetti. Prof. Dr. Turan, degradasyonun, toprağın, biyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak bozularak, toprak kalitesinde azalmayı ifade ettiğini anlatarak, tarımsal açıdan incelenmesi halinde, bu bozulmanın birçok faktörün etkisiyle ortaya çıktığını dile getirdi. Hızlandırılmış toprak erozyonu, intensif arazi kullanımıyla besin maddelerinin kaldırılması, toprağın PH değerindeki değişiklikler, tuz birikimi, mevsim sapmaları, aşırı su altında kalma gibi durumların, toprakta degradasyona neden olabildiğini vurgulayan Turan, degradasyonun, modern bilimin üzerinde durduğu ve dünyada büyük sosyal problemlere kaynaklık eden dünya çapında bir sorun olduğunu belirtti.
//TOPRAKTAKİ BOZULMA
Avrupa Birliği ve Atatürk Üniversitesi’nce desteklenen bir proje hazırlayarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunacaklarını bildiren Prof. Dr. Metin Turan, yürütecekleri çalışmanın içeriğine ilişkin bilgiler de verdi.
Turan, “Fakültemizde geliştirilen biyoorganik formülasyonlarla gübre elde edilmesi yönündeki çalışmalarımız devam ediyor. Bitkilerde ve mikroorganizmalarda stres koşullarına bağlı olarak don, kirlilik ve tuzlanma gibi durumlarla karşı karşıya kalan toprakların yeniden geri kazanılmasını amaçlayan projemiz kapsamında, organizmaların bitkilerle ilgili olarak ortaya koydukları tepkiler test ediliyor. Bunun için kromatografi cihazı temin edildi. Projenin bütün safhaları tamamen laboratuar ortamında yürütülüyor. Yapılan ölçümlerle topraktaki yapısal bozulmanın önüne geçebilmek için hangi yol ve yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğine dair çeşitli deneyler yapılıyor. Toprak için en uygun koruma yöntemini geliştirdikten sonra projemize uygulanabilirlik noktasında destek arayışımız olacak. Bunun için de çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz, sonuçlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na gönderilecek.” şeklinde konuştu.