Gazeteciler, işçiler ve deniz çalışanları, maaşlarını bundan böyle elden değil, bankalar kanalıyla alacak. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında yürürlüğe sokulan 5754 Sayılı Yasa, 5953 Sayılı Kanun’a tabi gazeteciler, 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi işçiler ve 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi çalışanların maaşlarının bundan böyle banka hesaplarına yatırılması zorunluluğu getiriyor. Yeni yasaya göre, Türkiye genelinde en az 10 gazeteci, 10 işçi ya da 10 deniz personeli bulunan işverenler, istihdam ettikleri her bir çalışanın maaşını bankalar kanalıyla ödeyecek.
ÇOMAKLI YENİ DÜZENLEME HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, 5754 Sayılı Kanun’la ilgili olarak bilgiler verdi. 17 Nisan 2008 tarihinde kabul edilen 5754 sayılı Kanun’un uygulamasına dair çıkarılan yönetmelik ile çalıştırılan işçilere yapılacak ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılmasının 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle zorunlu tutulduğunu anlatan Çomaklı, “Bu uygulama 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtilmiştir. Bu uygulamayı gerçekleştirmeyenler hakkında bir takım idari para cezaları verilecektir” dedi.
UYGULAMA 10 İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİNİ KAPSIYOR
İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişilerin, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması halinde bu kanun kapsamına dahil olacağını anlatan Çomaklı, “Bu durumda olan işverenler, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler” diye konuştu.
YASA KAPSAMINA GİRENLER
Yasanın 5953 Sayılı Kanun’a tabi gazeteciler, 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi işçiler ve 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi çalışanlar için geçerli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çomaklı, “5953 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan gazetecilere yapılan ödemeler de bankalara yatırılarak yapılacaktır. Yani Gazeteci çalıştıran işverenler kanun karşısında sorumludur. Deniz İş Kanunu'na tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gemi adamı çalıştıran işverenler veya işveren vekilleri, çalıştırdıkları gemi adamına, o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. Bunun yanında 4857 Sayılı İş Kanunu hükümlerince işçi çalıştıran işverenler için de aynı durum söz konusudur” şeklinde konuştu.
UYGULAMANIN GETİRİLERİ, MÜEYYİDELERİ
Yrd. Doç. Dr. Ertan Şafak Çomaklı, yasaya aykırı bir durum tespit edilmesi halinde ise, yasal işleme başvurulacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan alacaklarını, bu Yönetmelik kapsamında zorunlu tutulduğu halde bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline veyahut üçüncü kişiye her işçi ve her ay için 4857 sayılı İş Kanunu'nun 102/a maddesi gereğince 100 Türk Lirası idari para cezası verilecektir. Gazeteciye yapılan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmaması halinde 5953 sayılı Basın İş Kanunu'nun 27. maddesi gereğince işverene, her bir gazeteci için bin 500 Türk Lirası idarî para cezası verilecektir. Gemi adamına yapılan ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmayan işverene veya işveren vekiline ise, Deniz İş Kanununun 51 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca bin 200 Türk Lirası idari para cezası verilecektir”