A.Ü. TARTIŞMALARA ÇEKİLMEK İSTENİYOR
Erzurum’da son zamanlarda şehir içme suyuyla ilgili yapılan çeşitli açıklamalar sonrası Atatürk Üniversitesi’nin de bu tartışmalar içerisine çekilmeye çalışıldığını vurgulayan Prof.Dr. Fahrettin Korkmaz, Atatürk Üniversitesi’nin hiçbir biriminin başta, Erzurum Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, diğer belediyeler adına bilimsel bir çalışma yürütmediğini bildirdi.
A.Ü. TOPLUMSAL YARAR EKSENİNDE
Atatürk Üniversitesi’nin farklı konularda çalışmalar yapan 16 araştırma merkezine sahip olduğunu kaydeden Prof.Dr. Korkmaz, açıklamasında şunları ifade etti:“Çevre Sorunları Araştırma Merkezi, alanlarıyla ilgili bilimsel çalışma yapmakta, ayrıca Atatürk Üniversiteli lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin eğitimlerinin bir parçası olarak hizmet vermektedir. Araştırma merkezlerinde yapılan kimi çalışmaların kamuoyuyla paylaşılması ise toplumsal yarar eksenli olarak gerçekleşmektedir. Bu bağlamda; Çevre Sorunları Araştırma Merkezi, Erzurum’da, hava, su, toprak kirliliği, sanayi ve tıbbi atıkların çevreye olan etkisi konusunda eğitim amaçlı çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Ancak, ifade edildiği gibi, bu çalışma sonuçlarının, şehir içme suyu konusunda olduğu gibi, zaman zaman yanlış söz ve davranışın ortaya çıkmasına yol açtığı da gözlenmektedir. Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi, bilimsel ve toplumsal sorumluluğu gereği, daha önce şehre verilen yer altı sularının analizini yaptığı gibi, Çat Baraj havzasından şehre verilen içme suyunun niteliklerinin saptanması amacıyla da bazı analizleri 'bilimsel çalışma' kapsamında yapmıştır. Bu durum kurumun kendi çalışma alanıyla ilgili bir husustur.”
“RENK VE KOKUDA DÜZELME”
Rektör Yardımcısı Fahrettin Korkmaz, basın açıklamasında ayrıca Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından yapılan son analizleri de kamuoyuna açıkladı. Kurum tarafından yapılan tetkiklere göre Erzurum’un suyunda renk ve kokuda düzelmeler olduğu bildirildi.
Yıldızken ve Dadaşkent’ten alınan su numuneleri üzerinde yapılan çalışma sonucunda şu değerlendirme yapıldı:
“Alınan numunelerin TS ISO 8586-1 ve TS ISO 8586-2'ye uygun olarak yapılan muayenesinde sarı renkli, bulanık ve kokulu olduğu belirlenmiştir. En son yapılan değerlendirmelerde ise renk ve kokuda düzelmeler olduğu anlaşılmıştır.
Diğer yandan suyun organik madde muhtevası çeşitli yöntemlerle (KOI, TOC, GC-MS taraması) incelenmiş olup, suda organik madde olduğu belirlenmiştir. İçme sularında doğal olarak bu tür maddelerin bulunabileceği de unutulmamalıdır.
Sudaki ölçülen diğer parametrelerin normal olduğu sonucuna varılmıştır.
Konu ile ilgili ölçüm ve araştırmalarımız halen devam etmektedir.”