Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Gazeteci Esat Bindesen’in hazırlayıp sunduğu “Kriz Merkezi” programına konuk oldu.
Cumartesi günleri yayınlanan ve konuklarıyla şehrin gündeminin değerlendirildiği programda gazeteci Bindesen’in sorularını cevaplandıran ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, hızlı trenden, lojistik köye, ETSO Vakıf Üniversitesi’nden, şehrin ekonomisine kadar değişik konulardaki soruları cevaplandırdı. Başkan Yücelik, gazeteci Bindesen’in, Erzurum’daki inşaat sektörünün durumu ve kentsel dönüşümle ilgili sorusuna karşılık; bu yıl Erzurum’da inşaat sektöründe işlerin istenildiği gibi yürümediğini ve bir takım sıkıntılar yaşandığı belirterek, “İnşaat sektörü ilimiz ekonomisinin önemli bir sektörü... Ancak bu sene bir takım talihsizlikler yaşandı ve sektörde işler yavaş yürüdü. İnşallah önümüzdeki yıl bu sıkıntılar bertaraf edilerek hızlı bir şekilde şehrimize modern binalar yapılmaya devam eder” dedi. Konuşmasında, kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Yücelik, Erzurum’da çok eski binaların bulunduğunu ifade ederek, bu binaların yerine kentsel dönüşüm marifetiyle yeni binaların yapılması gerektiğini dile getirdi. “İnsanımız yeni binalarda yaşamayı hak ediyor” diyen Başkan Yücelik, inşaat firmalarının da bu eski binaları kat karşılığı alıp yapmasının kentsel dönüşüme katkı sağlayacağını söyledi.
BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI
Programda, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir soruyu da cevaplandıran Başkan Yücelik, 2011 yılında 6111 sayılı torba yasayla, 2014 yılında da 6552 sayılı yasa ile kamu alacaklarının yeniden yapılandırıldığını belirterek, her iki düzenlemenin de, zaman zaman yaşanan ekonomik durgunluklar sebebiyle borçlarını ödemekte güçlük çeken vatandaşlara büyük kolaylıklar sağladığını vurguladı.
Her platformda, ilgili bakan ve siyasilere ekonomide çarkların hızlanması için yapılandırmaların önemli olduğunu ifade ettiklerini anlatan Başkan Yücelik şunları söyledi; “İş alemi zaman zaman borçları sebebiyle tıkanma noktasına geliyor. Maliyeye borcu var, SGK’ya borcu var. Bu sebeple ihaleye giremiyor. İşte bu yapılandırma, borcu olan ticaret erbabı için de, diğer vatandaşlarımız için de büyük kolaylıklar getirdi. Yalnız yeni yapılandırmanın özellikle maliye ayağı biraz zayıf kaldı. Ancak buna rağmen mükellefler borçlarını yapılandırdı ve ödemeye çalışıyor. Tabi birde bu madalyonun öteki yüzü var. Yapılandırma konusu gündeme geldiğinde borcunu zamanında ödeyen mükellefler de kendilerinin bir anlamda taltif edilmesini istiyor. Borcunu zamanında ödeyen vatandaşlarımız için de bir indirim söz konusu olmalı. Tabi borcunu ödemeyen insanlarımız keyfinden bunu yapmıyor. Ticaretinde aksilikler yaşıyor, borcunu ödeyemiyor. İnşallah bu yapılandırma çarkların hızlanmasını sağlayacak.”
“ÜRETİM OLMAZSA, OLMAZ…”
Başkan Yücelik, programda, Erzurum’da sanayinin gelişmemesiyle ilgili bir soruyu ise şöyle cevapladı; “Erzurum’da istihdamın sektörlere göre dağılımına baktığımızda; tarım sektöründe yüzde 56, hizmet sektöründe yüzde 36, sanayi sektöründe ise yüzde 8 istihdam olduğunu görüyoruz. Sanayi sektöründeki istihdamımız beni çok üzüyor. Bizim bu oranı yükseltmemiz için, öteden beri şehrimizde bir üretim seferberliği başlatmamız gerektiğini söylüyorum. Bunu sadece sanayide değil, tarımda da, hayvancılıkta da başarmamız lazım. Üretim olmadan ülkemizi bir yere taşıyamayız. Mesela hükümetimiz ‘2023 Vizyonu’nda 500 milyar dolar ihracat hedefi koydu. Ancak bugün bölgemizde kendi ürettiği ürünü ihraç eden iki il var, onlarda Erzurum ve Van… Aşkale Çimento sayesinde bu gerçekleşiyor. Onun için ülkemizin üretimini ve ihracatını hızlı bir şekilde artırması gerekir. İmalat sanayinde girdilerin düşürülmesi şart… Avrupa ülkeleri ile ülkemizdeki enerji maliyetleri arasında ciddi farklar var. Vergide de aynı durum söz konusu… Dünyada artık sınırlar kalktı. Çok ciddi bir rekabet ortamı var. Rekabet gücümüzün artması için mutlaka üretimin üzerindeki bu yüklerin kaldırılması lazım. Ülkemizin petrolü yok, enerjisi yok hep dışardan ithal ediyoruz. Yılda 50-60 milyar dolar enerji ithalatına veriyoruz.”
Erzurum’un eğitimde ve sağlıkta iyi bir noktada olduğunu kaydeden Başkan Yücelik, konuşmasında teşvik sistemine de değindi. Bir şehirde sanayinin, üretimin olabilmesi için o şehrin bir cazibesinin olması gerekir. Zaman zaman bu konudaki düşüncelerimizi dile getiriyoruz. Bu konuda yapılacak düzenlemelerde, bu bölgelere daha farklı modellerle yaklaşıp, cazip hale getirilmesi lazım. Cazip şartlar sunulmadığı sürece yatırımcıyı o bölgeye getirmek çok zor. Dışarıdan yatırımcının gelmesi, mevcut yatırımcının da korunması, yaşatılması ve gelişmesi için bölgeye has teşvik düzenlemelerinin getirilmesi çok önemli. Ben bunu hep söylüyorum ve savunuyorum” diye konuştu.
Başkan Yücelik programda ayrıca, 2. OSB, Lojistik Köy, Erzurum’un kredi ve mevduat durumu, hızlı tren, ETSO Vakıf Üniversitesi, Aşkale Çimento ve ETSO’nun faaliyetleriyle ilgili soruları cevaplandırdı.