Trabzon’da, 2 bin 165 arıcı bulunurken bu arıcıların yılda bin 195 ton bal üretimi yaptığı belirtildi.
Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, kentte arıcılığın çok eski yıllardan beri yapıldığını belirterek arıcılara zaman zaman kurs verildiğini söyledi.
Gülbay, kentte arıcılığın çok eski yıllara dayandığını belirterek şöyle konuştu: "Ancak, 1974 yılından itibaren teşkilatımız tarafından modern arıcılığın geliştirilmesi projesi çalışmaları başlatılmış ve bu çalışmalar doğrultusunda çok sayıda arıcılık kursları, teknik toplantı ve sempozyum düzenlenerek arıcılıkla uğraşan ve bu konuya ilgi duyan çiftçilere modern arıcılıkla ilgili teknik bilgi verilmiştir. Bu şekilde ilkel 'kara' kovanla arıcılık yapan üreticilerimiz, modern 'fenni' kovanlarla arıcılık yapmaya başlamıştır.”
Kovan başına ortalama 20 kilo bal alındığını ifade eden Gülbay, “İlimizde flora ve iklim durumuna bağlı kovan başına ortalama 15-20 kilo civarında bal alınmaktadır. Ballı bitki olarak orman gülü -çeşitli meyveler- narenciye, akasya, kestane, böğürtlen gibi bitkiler mevcuttur. Arıcılık yapmanın esas amacı bal elde etmekse de; bunun dışında arı sütü -polen - propolis - arı zehiri ve oğul alma gibi ürünler elde edilmektedir. İlimiz florasının yetersiz olduğu dönemlerde ve aynı zamanda ballı bitkilerin polen 'çiçek tozu' ve bal özü 'nektar' verme devrelerinin kısa olması ve ayrıca geniş bir alan kaplayan fındık bahçelerinde ilaçlamanın Mayıs’ta başlaması nedeniyle arıcılarımızın büyük bir çoğu Mayıs sonu Haziran başlarından itibaren çevre illere giderek gezginci arıcılık yapmaktadır. Genellikle Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kars ve Van illeri tercih edilmektedir. Çam balı üretmek isteyen bazı arıcılarımız da Muğla yöresine gitmektedirler” diye konuştu.
Trabzon’da kovan sayısının 128 bin 200 olduğunu ifade eden Gülbay, şunları söyledi: “İlimizde 467 mahallede 2014 yılı itibarı ile AKS sistemine kayıtlı bin 748 arıcı olmakla birlikte toplam arıcı sayısı 2 bin 165'tir. Arıcılarımızın bin 330'ü gezginci arıcılık yapmaktadır. İlimizde toplam arılı kovan sayısı 128 bin 196. Yıllık ortalama bal üretimi bin 195 tondur. Arıcılarımıza, 2013 yılı içerisinde 399 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır.”