Sezonun ölü geçtiğini, bunun da, demir fiyatlarındaki anormal yükselişten kaynaklandığını söyleyen Tüzmen, sezon başında tonu 2 YTL’yi bulan demirin, sezon sonuna doğru 95 Ykr’ye düştüğünü belirtti. Fiyatlardaki anormal artış nedeniyle bağlı iş kollarının sektöre yatırım yapmakta tereddüt ettiğini anlatan Fatih Tüzmen, “İnşaat sektöründeki durgunluk sadece inşaatlarda çalışan işçiyi vurmadı. Malzeme satıcıları olarak bizleri, nakliyecileri, marangozları, boyacıları ve geçimini bu sektörden sağlayan çok sayıda insanı olumsuz yönde etkiledi. Daha önce böyle bir dönem geçirmemiştik” diye konuştu.
2008 DURGUNLUĞU
Sezonun durgun geçmesinin, tüm planları alt-üst ettiğini vurgulayan Tüzmen, küresel mali krizin, tüm dengeleri sarsmasından korktuklarına vurgu yaparak, “Erzurum’da ekonomiyi yönlendiren ve en çok nakit paranın döndüğü iki sektör var. Biri inşaat sektörü, diğeri de eğitim sektörü. Öğrenciler Erzurum ekonomisine kışın yön veriyor, inşaat sektörü ise, yazın hareketlilik sağlıyor. Ancak bu yıl böyle olmadı. Yazın tamamen ölü geçti ve Erzurum kış mevsimine zararla girdi. Dengelerin sağlanması, krizin de etkisiyle zor görünüyor. Ama umarız bu sıkıntılı dönemi zarar görmeden atlatırız” şeklinde konuştu.
İNŞAATA BAĞLI SEKTÖRLER OLUMSUZ ETKİLENDİ
Öte yandan Erzurum’da çeşitli kooperatif ve sitelere kapı ve pencere aksamı imal eden Karabey Alan isimli marangoz ise, bu yıl yaşanan durgunluğun bir benzerini daha görmediklerine dikkati çekerek, 2001 yılında ekonomik kriz yaşanmasına rağmen bile durumun bu yıldan çok daha iyi olduğunu dile getirdi.
Alan, “Her yıl yaptığımızın işin üçte birini bile bu yıl yapamadık. Her yıl sitelerden yüzlerce kapı siparişi alırdık, ama bu yıl resmen perişan olduk. Ne çalışanımıza doğru düzgün para ödeyebildik, ne de malzeme aldığımız toptancılara borç ödeyebildik. Ne yapacağımızı şaşırmış haldeyiz” dedi.