İŞTE EKONOMİDEKİ KAYITDIŞILIĞIN BOYUTU
Kayıtlı 6 bin 200 işletmede, 38 bin SSKlı çalışıyor
Türk İş’in araştırmasına göre kayıtdışı istihdam oranının yüzde 53’e ulaşmaması SSKlı sayısına da yansıdı. Erzurum’ da 6 bin 300 işyerinde sadece 38 bin 587 SSKlı çalışıyor. Bu rakamlardan istihdam ve işyerlerindeki kayıt dışılığın had safhaya ulaştığı ortaya çıkıyor.
Türk-İş’in araştırmasına göre kayıtdışı istihdam oranının yüzde 53’e ulaşmaması SSKlı sayısına da yansıdı. Erzurum’da 6 bin 300 işyerinde sadece 38 bin 587 SSKlı çalışıyor. Bu rakamlardan istihdam ve işyerlerindeki kayıt dışılığın had safhaya ulaştığı ortaya çıkıyor.
SSK İl Müdürlüğünün çalışmalarıyla geçen yıla oranla kısmi bir şekilde artan SSK lı sayısı hamlen daha istenilen düzeye gelemedi.
KAYITDIŞILIK BÜYÜK BİR SORUN
Kayıtdışı istihdamın ekonomideki en büyük sorun olduğunu belirten Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, Erzurum’daki kayıt dışılığın önlenmesi için işverenlerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını istedi.
Sendikalarının bu alanda ulusal eylem planı hazırlanması gerektiği her fırsatta dile getirdiğine dikkat çeken Gözgeç, “Özellikle maliyetleri istihdam vergileri yönünden azaltıcı adımlar, işverenlerin kayıtdışı istihdama yönelik eğilimini bir ölçüde azaltacaktır. Bu amaçla, işçi ücretlerinden yapılan gelir vergisi ve sosyal sigorta prim kesinti oranlarının çeşitli biçimlerde azaltılması, kayıtdışı istihdamı, bir ölçüde de olsa, zayıflatacaktır. Yaptırımın uygulanabilmesi ise, devletin bu alandaki denetiminin artırılmasına bağlıdır. Hükümet, kayıt dışı istihdamla mücadelede sendikalarla yakın bir işbirliği gerçekleştirmelidir” dedi.
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİ BOZULUYOR
Kayıtdışı ekonominin olumsuz sonuçları öncelikle çalışma hayatında ortaya çıktığını belirten Gözgeç, “Kayıt dışı istihdam, her şeyden önce sosyal güvenlik sisteminin etkinliğini bozmaktadır. Gerekli sosyal güvenlik, vergi ve diğer fonların eksik ödenmesi veya hiç ödenmemesi durumunda, çalışan nüfus sosyal güvenlik şemsiyesi altında kapsanmamakta, yeterli prim toplanamamakta, sosyal güvenlik kuruluşları da, başta finansman zorlukları olmak üzere çeşitli sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Kayıtdışı istihdamın bir diğer yönü de, kayıtdışı çalışanların sendikal haklardan yoksun olmasıdır. Çeşitli gerekçelerle kayıt dışı çalışmak zorunda kalanlar, sendikasız olma ve sosyal güvenlik kapsamı dışında olma, sağlıksız ortamlarda, işyeri ve iş güvenliği olmadan, pazarlık gücünden yoksun ve korumasız, istismara açık olarak çalışmak zorunda kalmaktadırlar”dedi.