ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM), Çevre Haftası’nı hayli ilginç bir etkinlikle karşılayacak. 5 Haziran’da Mühendislik Fakültesi’nin tüm öğretim üyesi ve örencileri, mıntıka temizliği yapacak.
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM), Çevre Haftası’na hazırlanıyor. Her yıl 5 ile 11 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Çevre Haftası, Erzurum’da dikkat çekici etkinliklerle karşılanacak. Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Eren, Çevre Haftası’nı, katılımın hayli yoğun olacağı bir mıntıka temizliğiyle karşılayacaklarını bildirdi. Mühendislik Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyelerinin tamamı ve tüm öğrencilerin katılımıyla fakülte önünde başlayacak olan etkinlikte, organize biçimde çöp toplayacaklarını kaydeden Eren, “Fakülte çevresinde gerçekleştirilecek olan genel temizlik çalışmasının ardından Çevre Haftası’na özel bir açıklama yapacak ve çevre kirliliğinin ulaştığı boyutları bilimsel veriler halinde kamuoyuyla paylaşacağız.” diye konuştu.
İnsanların yaşadıkları çevreye temizlik açısından gösterdikleri hassasiyetin, bilinç düzeyiyle doğrudan ilgili olduğuna dikkati çeken ÇESAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Eren, gerçekleştirecekleri bu etkinlikle aynı zamanda kamuoyunu da bilgilendirmiş olacaklarını dile getirdi.
İZMARİTİN YOK OLMASI İÇİN 2, NAYLON POŞETLER İÇİN DE 100 YILIN GEÇMESİ GEREKİYOR
Öte yandan Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Eren, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde poşet, plastik atıklar ve sigara izmaritlerini kapsayacak olan genel temizlik çalışmasıyla dikkatlerin plastik atıklara çekilmesini sağlayacaklarını söyledi.
Zeynep Eren, “Özellikle plastik maddeler çok daha kanserojen içeriyor olmaları nedeniyle hem çevrenin, hem de insanın düşmanı durumundalar. Çöplerimizin yüzde 90’lık bölümü naylon poşetlerden ve plastik atıklardan oluşuyor. Ortalama 10 dakika kullandığımız bir poşet, doğada 100 yıldan fazla bir süre kalabiliyor. Her gün bir naylon poşet kullanan herhangi bir insan, hayatı boyunca 26 bin adet poşeti doğaya bırakmış oluyor.” diye konuştu. Naylon poşetler gibi, sigara izmaritlerinin de, başlıca çevre düşmanları arasında bulunduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Eren, sadece denizlere atılan çöpün yüzde 73’ünü izmarit ve sigara ambalajlarının oluşturduğuna vurgu yaptı. Yere atılan bir sigara izmaritinin toprak içerisinde kaybolup gitmesi için geçmesi gereken sürenin en az 2 yıl olduğuna işaret eden ÇESAM Müdürü Eren, izmaritlerin bir başka zararının da, altyapı hizmetlerine olduğunu kaydetti. Eren, özellikle yağmur suyu tahliye kanalları ve kanalizasyon şebekelerinin tıkanmasına neden olan sigara izmaritlerinin, küçük atıklar olmasına rağmen çevreye çok büyük zararlar verdiğini sözlerine ekledi.