ERZURUM(GHA) – Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Atatürk Üniversitesi yerleşkesi ve arazisi konumu itibariyle kentleşmenin ovaya açılamamasında tampon görevi üstlenmektedir.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Erzurum’da tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının ürkütücü boyutlara ulaştığını söyledi. Ülkesel ölçekte olduğu gibi, bölgesel ölçekte de bu durumun söz konusu olduğunu vurgulayan Öztaş, “Atatürk Üniversitesi yerleşkesi olmasaydı, Erzurum Ovası çoktan betonlaşmıştı.” ifadesini kullandı.
A.Ü. BETONLAŞMAYI ENGELLEDİ
Hızlı nüfus artışının, plansız kentleşmenin ve sanayileşmenin aşırı baskısının yanı sıra, yasal ve eğitsel önlemlerdeki yetersizlikler nedeniyle tarım alanı işgallerinin artarak devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Öztaş, Erzurum Ovası’na dikkat çekti. Erzurum Ovası’nda tarım topraklarının özellikle son 20 yıl içerisinde hızla işgal edildiğini ve bu süreçte toprak işlemeli tarıma elverişli yaklaşık 30 bin dekarlık arazinin tarımsal amaç dışında kullanıma açıldığını anlatan Öztaş, bu arazilerin yüzde 65’e ulaşan büyük bir oranının ise, birinci sınıf tarım arazisi niteliği taşıdığını dile getirdi. Erzurum Ovası’nda tarımsal amaç dışı kullanımın en yoğun olduğu bölgelerin Erzurum ve Ilıca koridoru, Erzurum ve Karasu çevre yolu ile Dadaşköy ve Şıhköy bölümü olduğuna vurgu yapan Öztaş, özellikle Erzurum Ovası’nın Karasu bölümünden 1995 yılında geçirilen çevre yolunun, ovadaki işgalin boyutuna farklı bir ivme kazandırdığını söyledi.
KARASU BÖLÜMÜNDEN GEÇEN ÇEVRE YOLU, BİN 800 DEKARLIK TARIM ALANINI İŞGAL EDİYOR
Bu kara yolunun hali hazırda güzergah boyunca bin 800 dekar tarım alanını işgal ettiğini ve yakın bir gelecekte etrafında oluşacak endüstrileşme ve müteakibinde imara açılma riskini de gündeme getirdiğini vurgulayan Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, bu bağlamda Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum için tampon görevi üstlendiğini ifade etti. Öztaş, “Üniversitemizin yerleşkesi ve arazisi konumu itibariyle kentleşmenin ovaya açılamamasında tampon görevi üstlenmektedir. Bu Erzurum için büyük bir şanstır. Erzurum ovasında yapılacak her tülü planlama ve kullanımda Valilik ve Atatürk Üniversitesi’ne büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Geleceğin güvencesi olan tarım topraklarımızın bizlere miras değil emanet olduğunu ve bizden sonraki kuşaklara korunarak devam ettirilmesi gerçeğini kabullenmek gerekir.” ifadelerini kullandı.