Türkiye’de ki tuz tüketiminin kullanılması gerekenden 3 kat fazla olması Halk Sağlığı Müdürlüğünü harekete geçirdi.
Erzurum Halk sağlığı müdürlüğü tarafından doğru ve sağlıklı tuz tüketimi konusunda bilinçlendirme standı açıldı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından günlük 5 gram olarak belirlenen tuz tüketimi Türkiye’de 18 gramı buluyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün tuz tüketimi konusunda vatandaşları bilinçlendirmek için açtığı stantta vatandaşlara az tuz tüketimini kolaylaştıracak tavsiyelerde veriliyor. Diyetisyen Merve Açar, “Fazla tuz tüketimi tansiyon hastalığı başta olmak üzere, kalp hastalıkları, obezite, kemik erimesi, böbrek yetmezliği gibi br çok hastalığa yol açmaktadır. Dünya sağlık örgütü 5 gram olarak günlük tuz tüketimini belirledi. Ancak Türkiye’de tuz tüketimi 18 gram olarak belirlendi. Normalin çok üstünde bir tüketim söz konusu. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. ”dedi.
HER 4 ÖLÜMDEN BİRİNİN NEDENİ HİPERTANSİYON
Ülkemizde her 4 ölümden birinin nedeni olan hipertansiyon hastalığını tetikleyen en önemli tekenin tuz olduğunu söyleyen Açar, “Hipertansiyon kan basıncının yükselmesi anlamına gelmektedir. Bugün kabul edilen kan basıncı istirahat halinde 120/80 mm Hg’dır. Kan basıncı devamlı olarak140/90 mm Hg üzerinde seyrediyorsa hipertansiyondan bahsedilir. Hipertansiyon ciddi bir durumdur ve tedavi edilmediği taktirde öldürücü olabilir. Hipertansiyon gelişiminde tuzun çok büyük önemi vardır. Kan basıncı normal kişiler tuzlu yemeye başlarsa, hipertansiyon görülür.” Şeklinde konuştu. 1-7 Şubat Dünya Tuz Haftası dolayısıyla bu konudaki hassasiyete dikkat çekmek istediklerini belirten Açar tuzu azaltarak sağlıklı yaşama adım atabileceğimizi ifade etti.