Hac mevsimi terzilerin yüzünü güldürüyor
Erzurum Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan, hacı adaylarının kutsal topraklarda giymek için almış oldukları kumaşların terziler tarafından dikilip hazırlanmasının işlerinde biraz olsun canlılık meydana getirdiğini söyleyerek terzilerin artık eskisi kadar rağbet görmediğini fakat bu ve buna benzer organizasyonlarda işlerinin bir nebzede olsa arttığını ifade etti.
Kotan diyanet işleri başkanlığınca verilen kumaşların hacı adayları tarafından terzilere getirildiğini ve terzilerinde bu kumaşları ölçüler doğrultusunda dikip hazırladığını kaydederek hazır giyimde böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
“KONFEKSİYON, TERZİLİĞİ BİZİM SONUMUZ OLDU”
Tüm dünyada teknolojik gelişmeler baş döndürücü hızla devam ederken Erzurum’da özellikle el sanatlarının birer birer yok olduğunu ifade eden Oda Başkanı Kotan terzilerin yaş ortalamasının 60'lara dayandığını , çırak sıkıntısının ise had safhada olduğunu ifade etti. Terzilerin eskiden ana caddelerde bulunduğunu belirten Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan ancak işlerin azalması bir çok terziyi kiraları ucuz olan pasaj ve ara caddelerdeki işyerlerine yöneltti. Bir zamanların tüccar terzileri artık hatıralarda kaldı” şeklinde konuştu. Kotan günümüz terzilerinin bir çok sıkıntı ile karşı karşıya kaldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti. “Konfeksiyon, terziliği bizim sonumuz oldu. Ayrıca ucuz ithal kumaşlarda bu işin tuzu biberi oldu. Eskiden iş yerlerimizi takım dikebilmek üzere kumaşlar koyardık. Şimdi ise ayda bir iki gelecek takım elbiseyi bekliyoruz. Bayram arifelerinde sabahlara kadar çalışan terzilerde kalmadı. İşyerlerinin sabit giderleri belimizi büküyor. Eğer terzi arkadaşların büyük bir bölümü de benim gibi Bağ-Kur emeklisi olmasa bu dükkânlar çoktan kapanırdı” dedi.
ÖZEL MÜŞTERİLER İLE AYAKTA DURUYORUZ
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektöründe terziler sadık müşterileri ile ayakta kalmaya çalışıyor.Yarım asırlık müşterilerine kişiye özel üretim yapan Erzurumlu terziler, hazır giyim sektörü ile kıyasıya rekabet ediyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektörünün temel taşları terziler, sadık müşterileri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan 1960 yılından beri terzilik yaptığını belirterek, "Sanatkâr adamın işi sürekli vardır, işsiz kalmaz, mal sahibi de olmaz, kimseye muhtaç da olmaz. Eskiden giyimine kuşamına önem veren insanlar özel elbise diktiriyordu. Şimdilerde üzerlerine konfeksiyon ürünleri bulamayan yaşlı insanlar gelmektedir" dedi. Kotan "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte konfeksiyon sektöründe seri üretim yaygınlaştı. Buna karşılık terziler kişinin ölçülerine uygun, istediği tarzda üretim yapması sayesinde ayakta kalıyor. Müşterilerimiz, istediği şekilde üretilen bir elbisede kendini daha mutlu hissediyor. Yarım asırdır bizden giyinen müşterilerimiz var" dedi.