ATATÜRK, TÜRK MİLLETİ’NİN YÜREĞİNDE YAŞIYOR
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 69. yılında, tüm yurtta olduğu gibi Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de düzenlenen törenlerle anıldı.
ATATÜRK, DEHASIYLA DÜNYAYA UFUK ÇİZDİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 69. yıldönümünde Erzurum'da düzenlenen törenlerle anıldı.
Erzurum'da, Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen tören, Vali Vekili Nurullah Aktaş, 9. Kolordu Komutanı Nejat Bek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'in çelenk koymasıyla başladı. Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Atatürk Anıtı'ndaki Türk bayrakları yarıya indirildi.
GÜZEL SANATLAR LİSESİ’NDEN MÜZİK DİNLETİSİ
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde devam eden anma töreninde, 9. Kolordu Komutanlığında görevli İstihbarat Kurmay Yüzbaşı Ramazan Türkmen, Büyük Önder Atatürk'ün Türk milletini yok etmek isteyen düşmanlara karşı ölüm kalım mücadelesini başlatıp başarıyla sonuçlandırdığını söyledi.
Tören, konuşmaların ardından 9. Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosu ile Güzel Sanatlar Lisesi Müzik bölümü öğrencileri tarafından sunulan müzik dinletisiyle sona erdi.
Bu arada müzik dinletisi sırasında Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Murat Aydın baygınlık geçirdi. Görevliler tarafından sahne arkasına alınan Aydın, salondaki sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından kendine geldi.
ATATÜRKÇÜLÜK EVRENSEL BİR DEĞER
Erzincan'da Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69. yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı.
10 Kasım törenleri Erzincan Belediyesi önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıt önündeki tören son buldu. Törene, Vali Ali Güngör, 3, Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Belediye Başkanı Mehmet Buyruk'un yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
ATATÜRK ORATORYOSU SESLENDİRİLDİ
Belediye önündeki törenin tamamlanmasının ardından, Atatürk'ün ölümünün 69. yıldönümü anma programı, Müftülük toplantı salonunda Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen etkinlikle devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Ebret, yaptı. Daha sonra öğretmen ve öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Öğrenciler tarafından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan oratoryonun seslendirilmesiyle program sona erdi.
PMYO’DA TÖREN DÜZENLENDİ
Öte yandan Erzincan’da bir programda Polis Meslek Yüksek Okulunda yapıldı. Polis Meslek Yüksekokulu içerisinde bulunan Atatürk Anıtı'nın önünde düzenlenen program sirenlerin çalması ve bayrakların yarıya indirilmesinin ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tören daha sonra konferans salonunda devam etti. Burada Erzincan PMYO Müdür Yardımcısı Ayhan Mimaroğlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Mimaroğlu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde hız kesmeden ilerlemeye devam ettiklerini belirterek, " Atatürkçülük ulusu, din, dil ve ırk ayrımı yapmadan tüm insanları kucaklayan, benimseyip yücelten ve bunu esas amaç olarak kabul eden büyük bir değerdir" dedi.
Törende Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Erol Kaya ise "Atattürk'ü anlamak" konulu bir konuşma yaptı. Kaya, Atatürk'ün söylediği sözler ve fikirlerini karşılıklı sohbet şeklinde polis adaylarına anlattı.
BİNGÖL’DE VATANDAŞLARA ATATÜRK RESİMLERİ DAĞITILDI
Bingöl'de Vali Vehbi Avuç, Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Haluk Çetinkaya'nın Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan anma törenine katılanların yakalarına, belediye zabıtası tarafından Atatürk fotoğrafları takıldı.
ATATÜRK’ÜN BİTLİS’E GELİŞİ ANLATILDI
Bitlis'te, Cumhuriyet Caddesi'ndeki program, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Anma programı Bitlis Kültür Merkezi'ndeki törende ise günün anlam ve öneminin belirtildiği ''Atatürk'ün Hayatı ve İlkeleri'' konulu konuşma yapıldı. Konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından şiirlerin okundu. Program, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata'ya Cevabı'nın okunmasıyla devam etti.
Atatürk'ün kente gelişi ve Bitlis'le ilgili anılarının anlatıldığı program, Atatürk'ün sevdiği şarkıların seslendirilmesiyle son buldu.
Bitlis'te ayrıca ''10 Kasım Atatürk'ü Anma ve 13 Kasım Atatürk'ün Bitlis'e Teşrifleri Etkinlik Programı'' çerçevesinde, 12 Kasımda Atatürk Fotoğrafları Sergisi açılacak ve film gösterileri yapılacak.
TUNCELİ KÜLTÜR MERKEZİNDE ANMA TÖRENİ
Tunceli'de, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene, Vali Mustafa Yaman, Belediye Başkan Vekili Mustafa Taşkale, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Yaşar, İl Jandarma Alay Komutan Kurmay Kıdemli Albay Ali Özkara, mülki ve askeri erkan ile davetliler katıldı. Bayrakların yarıya indirildiği törende alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.
Anma programına kültür merkezinde devam edildi.
ARDAHAN’DA SLAYT GÖSTERİMİ
Ardahan'da, Kaptanpaşa Mahallesi Milli Egemenlik Parkı'nda Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayan törene Vali Murat Yıldırım, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Albay Lütfi Cive, Belediye Başkanı Mikail Kayatürk, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Törenler, Halk Eğitim Merkezinde, Atatürk Oratoryosu ve slayt gösterisi ile sona erdi.
KARS’TA ATATÜRK’ÜN ASKERİ DEHASI ANLATILDI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69’uncu yıldönümünde Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle anıldı.Anma törenine Vali Mehmet Ufuk Erden, 14’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şeref Oguş, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, daire amirleri, askerler ve öğrenciler katıldı.
Çelenklerin konulmasının ardından sirenler eşliğinde 2 dakikalık Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla bayraklar yarıya indirildi.
Protokol ve öğrenciler Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Atatürk’ün askeri yönünü ele alan konferansa katıldı. Anma programı gün boyu çeşitli programlarla devam edecek.
ATATÜRK VE TÜRK AYDINLANMASI KONFERANSI VERİLDİ
Atatürk ölümünün 69.yıldönümünde Malatya'da düzenlenen etkinlikler anıldı.
Malatya'da ilk anma töreni Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Anıta çelenklerin sunulmasından sonra Atatürk'ün aramızdan ayrılış saati olan 09.05'de 2 dakikalık siren çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Anıt önündeki anma töreni Vali Halil İbrahim Daşöz'ün Anıt Şeref Defteri'ni imzalamasıyla sona erdi.
ATATÜRK’Ü ANLAMAK MİLLİ GÖREV
Atatürk Evi’ni gezen protokol üyeleri daha sonra anma törenlerinin yapılacağı Halk Eğitim Merkezi'ne geçti. Halk Eğitim Merkezi'ndeki törende İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Songül Taş 'Atatürk ve Türk Aydınlanması' konulu sunum yaptı. Prof.Dr. Taş, şunları söyledi: "Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş bir toplum oluşması yolunda verdiği bağımsızlık savaşı ile köhnemiş ve parsellenmiş bir imparatorluğun yerine bir ulus devletin temellerini atmıştır. Ulus devletler var olduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti de var olacak ve gelişmiş ülkeler arasında yer alma çabasını sürdürecektir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve minnetle andığımız bu gün onun aydınlanma devrimini daha çok anlamak, anlatmak, özümsemek ve savunmak durumundayız."
ATATÜRK’ÜN ASKERİ KİŞİLİĞİ
2. Ordu Komutanlığı'ndan Tank Kurmay Yüzbaşı Özkan Gürhan, ' Atatürk'ün Askeri Kişiliği' konulu sunum yaptı. Törende, Atatürk'ün Gençliğe Hitabı ile Gençliği Ata'ya cevabı öğrenciler tarafından hep birlikte okundu. Anma töreninde seçme marşlar ve Atatürk'ün sevdiği şarkıların seslendirilmesi ve Mahsuni Şerif'in ' Sarı Saçlım Mavi Gözlüm' şarkısı okunmadı. Törende Atatürk'ün yaşamından kesitlerinde anlatıldığı belgesel gösterildi. Çanakkale Savaşı’nı anlatan 'Kınalı Mehmet' ile ilgili anlatım sırasında protokol mensupları duygulandı.