KOBİLER ÖZEL DESTEKLERE MUHTAÇ
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği DOSİAD Başkanvekili Yusuf Kocabeyoğlu, Doğu Anadolu Bölgesinde faaliyet veren KOBİ’lerin işletme ve yatırım sermayesi sorunları bulunduğunu, bunun da KOBİ’lerin istihdam üretme kabiliyet ve hacimlerini daralttığını bildirdi.
YATIRIM VE İŞLETME SERMAYESİ SORUNU
Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesindeki tüm KOBİ’lerin birer istihdam kapısı olduğuna işaret eden Kocabeyoğlu, Orta ve küçük boy işletmelerde yaşanan mali sorunların işsizliğin artışına neden olduğunu, KOBİ’lerin istihdam üretir hale gelebilmesi için bölge KOBİ’lerine özel bir destekleme politikası uygulanmasının şart olduğunu kaydetti.
AKTİF PAZARLAMA YAPILAMIYOR
Kocabeyoğlu, Erzurum ve bölge KOBİ’lerinin işletme ve yatırım sermaye eksikliği yaşamaları yüzünden aktif pazarlama ve tanıtım organizasyonlarında eksik kaldıklarını, ulusal veya uluslararası marka kuruluşlarla çalışma deneyimi kazanamadıklarını, proje üretim ve değerlendirmede yetersiz bulunduklarını, bunun da KOBİ’lerin üretim politikası belirleyememesine yol açtığını vurguladı.
KOBİLERİN YOL HARİTASI YOK
KOBİ’lerin Yol haritası bulunmadığına işaret eden Kocabeyoğlu, Türkiyede işsizlik haritasına göz atıldığında işsizlik sorunun Doğu Anadolu bölgesinde yoğunlaştığını, bunun çözümü için bölge KOBİ’lerine özel bir destekleme yaklaşımının şart olduğunu aktardı. Kocabeyoğlu, bölgede faaliyetini durduran KOBİ sayısındaki artışın, aynı zamanda işsizliğin boyut büyütmesi anlamına geldiğini savundu.
KOBİ KREDİ İZLEME RAPORU
Hazine Müsteşarlığının KOBİ Kredileri İzleme Raporunu değerlendiren Kocabeyoğlu, KOBİ kredilerinin bölgelere göre dağılımının, bölgelerin milli gelirden aldıkları paylara genel olarak paralel olduğunun görüldüğünü, Kredilerin ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde kullandırıldığını ve Doğu Anadolu Bölgesinin ise kredi kullanımında son sıralarda bulunduğunu kaydetti.
DOĞU’DA HİZMETLER SEKTÖRÜ AĞIRLIĞI
Kocabeyoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Hizmetler sektörünün ağırlıklı olarak kredi kullandığının belirlendiğini kaydetti. Kredi kullanan işletmelerin istihdam yapısındaki gelişmeler üzerinde de duran Kocabeyoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde istihdam artış performansının ortalama istihdam artış oranının gerisinde kaldığını söyledi.
ULUSLARARASI KREDİ KULLANIM ORANI DÜŞÜK
KOBİ kredilerinin bölgesel dağılımına bakıldığında, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan kredilerin oldukça az kullandırıldığının görüldüğünü ifade eden Kocabeyoğlu bu durumun KOBİ’lerin kredi koşullarını karşılamakta yetersiz kalma endişesinden kaynaklandığını vurguladı.
ULUSLARARASI STANDARTTA VERİ ÜRETİLEMİYOR
Kocabeyoğlu, Özellikle bölgede faaliyet gösteren işletmelerin büyük bir bölümünün uluslararası standartlarda finansal veriler üretememeleri, dolayısıyla, uluslararası finans kuruluşlarının raporlama kriterlerini karşılayabilme potansiyellerinin düşük olmasının, uluslar arası kredi talebini azalttığına değindi.
BİLGİ KULLANIMI YETERSİZ
İnternet kullanımının yeterli olmaması ve bu kredilerin tanıtımı için diğer iletişim araçlarından yeterince yararlanılmamasının, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki düşük kredi kullanımının nedenini oluşturduğunu anlatan Kocabeyoğlu, bölgede aktif ve periodik tanıtım faaliyetleriyle uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan kredilere olan talebin artırılmasının gerektiğini vurguladı.