HSYK'nın, CMK 251 maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan avukatlar adına açıklama yapan Akın Demir, Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu'na bağlı 42 avukat olduğunu belirterek, ''Ulaşabildiğimiz 14 arkadaşımız, hazırladığımız suç duyurusu ile ilgili metni imzaladı. Suç duyurusu metnini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdik.'' dedi.
//ERZURUM SAVCILARININ YETKİLERİNİN ALINMASI
Amaçlarının hukuk ihlali yapılan tavrı eleştirmek ve hukuk ihlali kimden gelirse gelsin cezasız kalmamasını sağlamak olduğunu belirten Avukat Demir, HSYK'nın Erzurum özel yetkili savcılarından Osman Şanal, Tarık Gür, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı'nın özel yetkilerinin kaldırılmasının hukuk krizi olduğunu vurguladı. HSYK'nın yetki kararını aştığının altını çizen Demir, böyle bir kararı kabullenmenin kendileri açısından hukukçu kimliğiyle bağdaşmayacağını söyledi.
//GÖREVLERİNİ KÖTÜYE KULLANDILAR, İDDİASI
HSYK üyelerinin görevini kötüye kullandığını ifade eden Demir, "HSYK'nın seçilmiş beş üyesi, soruşturmayı yürüten ve mahkeme kararlarını uygulayan savcıların yetkisini kaldırmak suretiyle yargılamayı yapacak olan mahkemeyi de etki altında bırakmışlardır. Karar, hem yeni yetkilendirdikleri özel savcıları, hem mahkemeyi ve hem de görevi başındaki bütün hakim ve savcıları etkileyecek niteliktedir. Kararın, kamu adına takip edilmesi, soruşturulması gereken bir mesele olduğunu düşünüyoruz. Demokratik hukuk devletine inanan avukatlar olarak Gümüşhane ve Bayburt'taki avukatları temsilen HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek ve diğer üyeler adına Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk." diye konuştu.
//YARGI REFORMU
Ülkede gündemde yer alan Anayasa Değişikliği ve yargı reformunu da desteklediklerini belirten Demir, ''HSYK'nın kararları yargı denetimine açık değildir. HSYK üyelerinin seçimi de demokratik hukuk devletinin özelliklerini yansıtmamaktadır. Avrupa Birliği ülkelerindeki demokratik yapı dikkate alınarak, bir özdeşlik ilkesiyle ve özgürlüklere daha uygun ve yakın bir kimliğe HSYK'nın kavuşturulmasının gerektiğine inanıyoruz. Yargı reformu ile Anayasa değişikliğinin yapılması gerekliliğine inanıyoruz." dedi.
//YENİ ANAYASA TASLAĞI
Yeni anayasanın çok geniş bir biçimde hazırlanan anayasa taslağı olduğunu belirten Demir, "Hukuk devletinin ilkeleriyle ve prensipleriyle özdeşleşen bir metne sahip olduğunu düşünmekteyiz ve ülkemizin böyle bir anayasa değişikliğine ihtiyacı olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.