TRİBÜNDEYİZ
Erzurum ortak aklı kullanmada oldukça geride. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınma performansı yükselen diğer illeri Malatya, Elazığ, Erzincan ve Van’da yerel ve bölgesel sosyo ekonomik sorunların çözümünde baskı gurupları oldukça üretken. Erzurum ise geçmişteki, bölgenin lokomotifi ili olma referansını tüketiyor. Başka bir deyimle, diğer iller atılım içinde, Erzurum ise olup biteni seyrediyor.
ÖVÜNÜP DURUYORUZ AMA..
Beşeri sermayesi oldukça zengin olmasına rağmen, Erzurum bu kaynağı karlı ve verimli biçimde kullanamıyor. Geçmişin örnek ve özellikli ili olan şehrin sorunları, başka illerin çözüm yaklaşımlarına ihale ediliyor. her şeyi devletten bekleme alışkanlığının kökleştiği Erzurum bu anlayışın hakim olması yüzünden geleceğini de planlayamıyor.
BU SÜKUT NİÇİN?
Demokratik baskı guruplarının ortak sükutu Erzurum’da negatif sinerjinin hakim olmasına yol açtığı gibi, şehrin her zaman var olan kalkınma heyecan, ritim ve enerjisinin de israfına yol açıyor. Erzurum’un meselelerine yoğunlaşmayan bu enerji, şehre aslında yarar getirmeyen güncel ve günü birlik olaylarda tüketiliyor.
SİYASİ PERFORMANS
Erzurum’da meselelerin dillendirilmesi ve çözüm üretilmesi noktasında siyasilerin tepkileri ve yaklaşım performansları da istenilen düzeyde değil. Siyasetin iktidar kanadında yer alanlar, her meselede Ankara’dan çözüm ve direktif beklerken, muhalefet ise suçlama ve ithamlara yoğunlaşıyor. İktidara mensup siyasiler, sorunları dile getirmeyi bir eksiklik olarak görürken, muhalefettekiler de gerekli tepkileri zamanında üretmeyerek, adeta seçmenleri cezalandırıyorlar.
ÇÖZÜM YAKLAŞIMIMIZ..
Sivil Örgütlenmenin yoğunluk gösterdiği Erzurum’da, sorunlara yaklaşım ve kamuoyuna taşınması sürecinde ciddi biçimde eksiklikler yaşanıyor. Meslek örgütleri ve Sivil toplum kuruluşları halkın nabzını tutma noktasında gerekli atılımları yapamıyor, ilin çözüm bekleyen sorunları gerektiği ölçü ve disiplinde gündeme taşınmıyor.
İMAJ KAYBI
Erzurum’da sivil inisiyatif 2009’un son çeyreğinde verdiği iki sınavdan da kırık not aldı. 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik yasası süre uzatımı konusunda sessiz kalan ve medyanın baskısı sonucunda günübirlik açıklamalarla yetinen örgütler, Doğu Anadolu Bölgesinin diğer illerindeki STK ve meslek örgütlerinin gerisinde kaldı.
YA MALATYA OLMASA…
İkinci acı örnek de Süt Sığırcılığı Hibe desteği uygulaması konusunda ortaya çıktı. Elazığ, Malatya, Kars, Ardahan ve Van’daki yoğun girişimler, toplumsal tepkiler sonucunda Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki illerde uygulanan 'Süt sığırcılığı teşvik' projesine Doğu Anadolu illeri de dahil edildi. Erzurum ise ETB ve DOSİAD dışında tepki üretmeyerek, bölgedeki imajını ciddi ölçüde zedeledi.