ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
ETÜ’de teknoloji gündemi
ETÜ’de teknoloji gündemi
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
HABERLER>GUNCEL
22 Ocak 2010 Cuma - 03:30

Artık değişmeliyiz...

Marka üretme noktasında, bölge boyutunda geride kalan Erzurum, tescilli patent sayısı bakımından bölge illeri içinde ilk sırada yer almasına rağmen, ilin ekonomik ve bilimsel yeteneklerini ortaya koyamıyor. Bilimsel altyapıda Türkiye’nin ilk on ili içinde yer alan Erzurum’un kalkınması için ciddi biçimde yeni bir atılım sürecine ihtiyaç var..

Artık değişmeliyiz...

BİZE YAKIŞMIYOR
15 yılda 565, 2009 yılında ise 90 markanın tescil edildiği Erzurum’da 1995-2009 yılları arasında 38 patent başvurusu yapılmasına karşılık 3 patent tescil edildi. Aynı dönemde Doğu Anadolu Bölgesi’nde 6, 30 ili içeren 4’üncü Teşvik Bölgesinde ise 17 patent tescil işlemi gördü.
BU DA PATENT VERİLERİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı TPE verilerine göre, 1995-2009 yıllarını kapsayan 15 yıllık süreçte 1996, 2004 ve 2009 yıllarında Erzurum’dan birer patent tescil edildi. Erzurum’un patent tescil payı Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 50, 4’üncü Teşvik bölgesinde ise yüzde 17.64’lük pay oluşturdu. Doğu Anadolu Bölgesi illeri tescilli patent sayısının teşvikli iller içindeki payı ise yüzde 35.29 olarak kaydedildi. Bölgenin Türkiye payı ise yüzde 0.33 oldu.
DOĞU’DA ERZURUM LİDER
1995-2009 yılları arasındaki dönemde Doğu Anadolu Bölgesi illerinden yalnızca 4’ünde patent tescili gerçekleşti.   TPE verilerine göre Elazığ’da 2009 yılında 1, Erzurum’da 1996, 2004 ve 2009 yıllarında birer olmak üzere 3, Malatya’da 2005 yılında 1, Van’da 2004 yılında 1 patent tescil aldı.
TEŞVİKLİ İLLERDE GİRESUN ÖNDE
15 yıllık dönemde en çok sayıda patent tescilinin gerçekleştiği 4’üncü Teşvik bölgesi ili Giresun oldu. 4 patent tescilinin gerçekleştirildiği bu ili Erzurum 3  patent sayısıyla izledi. Teşvikli diğer iller olan ordu ilinde 1, Gümüşhane’de 1, Rize’de 2, Trabzon’da 2 ve Şanlıurfa’da da 1 patent tescil işlemine girdi.
PATENT BAŞVURUSU
1995-2009 yılları arasında Erzurum’dan 38, Doğu Anadolu Bölgesinden 124, 4’üncü Teşvik Bölgesinden ise 326 patent başvurusu yapıldı. Patent Başvurusu çokluğuyla Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya 43 başvuruyla birinci olurken, Erzurum 38 başvuruyla ikinci sırada kaldı. Dönemde Iğdır’dan 4, Ağrı, Bingöl,Erzincan ve Tunceli’den 1, Bitlis’ten 2,Van’dan 9, Elazığ’dan ise 24 başvuru belirlendi.
BAŞVURUDA DİYARBAKIR BİRİNCİ
Erzurum ve diğer Doğu Anadolu Bölgesi illerinin de içinde yer aldığı 4’üncü Teşvik Bölgesinde en yüksek sayıda patent teşvik başvurusu Diyarbakır’dan gerçekleşti. 45 başvurunun yapıldığı bu ili 43 başvuruyla Malatya, 42 başvuruyla Trabzon, 38 başvuruyla Erzurum takip etti.
TEŞVİKLİ İLLER DAĞILIMI
TPE verilerine göre son on beş yılda, 4’üncü Teşvik bölgesinin Doğu Anadolu bölgesi illeri dışındaki illeri olan Şırnak ve Bayburt’ta 1, Siirt’te 2, Kastamonu’da 3, Çankırı’da 4, Batman’da 5, Şanlıurfa’da 13, Sinop’ta 11, Rize’de 12, ordu’da 34, Gümüşhane’de 18, Giresun’da 10 patent başvurusu yapıldı.
TEŞVİKLİ İLLER MARKALAŞMA SÜRECİ
Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, son on beş yıl içinde 4’üncü teşvik bölgesi tescilli marka sayısı 9 bin 144’e ulaştı. 2009’da 90, 15 yılda 565 markanın tescil edildiği Erzurum’un teşvikli iller toplamındaki payı, 2009 bazında yüzde 6.52, 15 yılda ise 6.17 olurken, Doğu Anadolu’nun payı 2009 ölçeğinde yüzde 37.46, 15 yıllık bazda ise yüzde 32.61 olarak kaydedildi.
RİZE MARKA İLİ OLMA YOLUNDA
Marka tescili bakımından 4’üncü teşvik bölgesinde Rize bin 647 markayla birinci olurken, bu ili bin 21 markayla Trabzon, 737 markayla Şanlıurfa, 542 markayla Diyarbakır ili izledi. Bölgenin diğer illeri Artvin’de 48, Çankırı’da 184, Giresun’da 357, Gümüşhane’de 55, Kastamonu’da 267, Mardin’de 382, ordu’da 456, Siirt’te 67, Sinop’ta 138, Bayburt’ta 25, Batman’da 193 ve Şırnak’ta 43 marka tescil edildi.
PATENT NEDİR?
Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkı. Bu hakkı gösteren belgeye de patent adı veriliyor. Geleneksel terminoloji ile sınai mülkiyet haklarının içinde önemli bir yer tutan “patent hakkı”, özellikle teknoloji transferinin aracı olması bakımından gelişmekte olan ülkeleri daha çok ilgilendiren maddi olmayan bir mala ilişkin hak durumunda.Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamında.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 22 Ocak 2010 Cuma 10:03

Bu markalaşmayı sağlayacak,yol gösterecek, rehberlik yapacak birilerinin, daha doğrusu bir kurumun olması lazım.Ki, bu da onların asli görevi olmasına rağmen,maalesef bu görevi yerine getiremiyorlar.Çünkü kendileri yardıma muhtaçlar.Nerede kaldı bu şehire yardım edecekler.Bunu gidin Harvard,Oxford, Columbia,Shanghai gibi üniversitelerde görün, bakın.Bulundukları şehirlere ne katkılar yapıp şehirlerinin çehresini nasıl değiştiri yorlar.Bizim, şehir üniversitemiz ise, 52 yıldır uykuda yatıyor.Henüz daha uyanamadılar Herhalde yaşadıkları o saltanat hayatı, onların başlarını döndürmüş olacak ki bu konu larla, maalesef bugüne kadar ilgilenemediler. Bu şehir daha nasıl markalaşacak? Bu bölgedeki diğer şehirler,maalesef gelip bizi geçtiler.Bizim üniversite böyle uyumaya devam ederse daha çok şehirlerin altına ine riz.Ayıp! Ayıp! Hem de çok çok ayıp.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Vatandaşa tepki hakkınız yok'
İMO Erzurum Şube Başkanı Ünal Kıraç, “Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm ...
Şebeke suyunu ozonlu içeceğiz
GHA/Erzurum’da içme suyunun arıtılmasını sağlayan tesise ek olarak kurulan ...
Beş yılda 35 milyon TL yardım
GHA/Başbakanlık’a bağlı olarak faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve ...
 
ASİMDER, Bakü Katliamını telin etti
BÜLENT MAVZER (İHA) – Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği ...
ASİMED’den Diaspora’ya mektuplu uyarı
ERZURUM(CİHAN)- Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) ...
Büyükşehirler su fiyatları açıklandı
İHA/ Eskişehir Su ve Kanalizasyon İşleri (ESKİ) Genel Müdürü Garip Yıldırım, ...
 
Bölünmüş yolda Erzurum farkı
GHA/Erzurum’da yürütülen bölünmüş yol çalışmaları için son 6 yıl içerisinde ...
Oltu cezaevinde örnek çalışma
İHA/Erzurum'un Oltu ilçesinde kapalı cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlüler ...
Sokak hayvanları Kızılkaya'ya emanet
İHA/Türkiye Hayvan Hakları Federasyonu'na bağlı Doğayı ve Hayvanları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva