İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Ünal Kıraç, “Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm sürecinde vatandaştan yakınma hakları yok.” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Ünal Kıraç, kentsel dönüşüm uygulamalarının en önemli aşamasının eski yapıların ıslahı ve kamulaştırma olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm projelerini yürüten yerel yönetimler için sabrın ve direncin, en büyük gereklilik olduğunu vurgulayan Ünal Kıraç, “Uygulama yaptığınız yerde bir vatandaşla da uğraşırsınız, küçük bir kulübeyle de uğraşırsınız. Bu doğal bir süreçtir. Yerel yönetimlere düşen; bu tür durumlarda yakınmak ya da vatandaşı suçlamak değil, süreci düzgün yönetebilmektir.” dedi. Erzurum’un, gecekondulaşmanın yoğun olduğu bölgelerinde veraset yoluyla onlarca kişinin üzerine kayıtlı birçok yapı bulunduğuna dikkati çeken Ünal Kıraç, “Çalışma alanınızda karşınıza bir ev çıkıyor; bir de bakmışsınız, 30’dan fazla hak sahibi var. Biri razı gelse, diğeri razı gelmeyebilir, itiraz edebilir, dava açabilir. Hiçbir yöneticinin de, hak arama mekanizmasına karşı çıkma ya da karşı durma gibi bir durumu yoktur, olamaz da.” diye konuştu.
//VATANDAŞ ELBETTE HAKKINI ARAYACAK
Kentsel dönüşümün sabır isteyen süreç olduğunu vurgulayan İMO Şube Başkanı Ünal Kıraç, bu süreç içerisinde ortak bir paydada buluşulmasının, en büyük gereklilik olduğunu kaydetti. Hak sahibi olan vatandaşların mağdur edilmemesini amaçlayan bu paydada buluşabilmek için belediye başkanlarının da anlayışlı ve gayretli olmaları gerektiğini vurgulayan Kıraç, “Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmaları için belediyelerin elini güçlendiren yasalar da çıktı. Bu yasalar mahalli idareler için avantaj niteliği taşıyor. Bununla birlikte hem belediyelerin, hem de hak sahibi vatandaşların ortak akılla karar vermeleri gerekir. Ne vatandaş mağdur olmalıdır, ne de belediye sıkıntı çekmelidir.” ifadelerini kullandı. Süreç içerisinde mağdur olduğunu düşünen vatandaşların ise, haklarını aramak için mahkemelere başvuruyor olmalarını, doğal bir refleks olarak değerlendiren Kıraç, “Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Hukuk, mağdur edildiğini iddia edenler için hak arama mekanizmasıdır. Herkes bu mekanizmadan istifade edebilir, bu gayet doğaldır. Buna kimsenin itiraz etme hakkının olmayacağı gibi, bu durumdan yakınmaksa, en büyük yanlıştır.” dedi.
//YEREL YÖNETİMLERE SABIR TAVSİYESİ
Hiçbir yerel yöneticinin, başladığı herhangi bir işi sorunsuz tamamlama gibi bir imkana sahip olamayacağını dile getiren İMO Şube Başkanı Kıraç, özellikle de kentsel dönüşüm uygulamalarına bu yönde bir düşüncenin hakim olamayacağını kaydetti. Kıraç, “Bir belediye başkanı, ‘ben bu işe başladım, bir an önce bitirmeliyim’ görüşünü taşırsa, sorun çıkar. Yerel yönetici bu tür durumlarda sabırlı olmalı, anlayış göstermelidir. Yakınmadan, sızlanmadan, yasalar çerçevesinde ortak bir yol arayışına girişmeli, vatandaşın mağdur edilmemesi mantığıyla hareket etmelidir.” ifadelerini kullandı.