SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurumlu Aşık Mehmet Gülhani, ölümünün birinci yıldönümünde unutulmadı. Oltu Havzası Aşıkları Kültür ve Dayanışma Derneği’nce düzenlenen anma programında, Aşık Mehmet Gülhani’nin eserleri ve edebi üslubu anlatıldı. Erzurumlu Aşıklar Mustafa Ruhani, Sıtkı Eminoğlu, Cemal Divani, Kamil Çalışkan Abubekir Zemani, Ayhan Kırbaç ve Şahin Sarıgül’ün de katıldığı programda, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk ve Aşık Gülhani’nin yakınları da hazır bulundu.
AŞIKLAR GÜLHANİ’Yİ ANDI
Oltu Havzası Aşıkları Kültür ve Dayanışma Derneği, Aşık Mehmet Gülhani’yi unutmadı. Ölümünün birinci yıldönümünde Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde düzenlenen bir programla anılan Gülhani, şiirleri, deyişleri ve koşmalarıyla yeniden hatırlandı. Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Kamil Çalışkan, Anadolu coğrafyası içerisinde aşıklık geleneğinin en fazla yaşandığı şehirlerin başında Erzurum’un geldiğini söyledi. Erzurum’un bağrından çıkan çok sayıda halk ozanının, halk edebiyatına mührünü vurduğunu dile getiren Çalışkan, Aşık Mehmet Gülhani’nin de, üslubu, eserleri ve kendine has çizgisiyle Erzurum aşıklık geleneğinde önemli bir yerinin bulunduğunu dile getirdi. Aşıklık geleneğinin bir kültür mirası olduğunu ve bu mirasın hamiliğini ise, halk aşıklarının yaptığını anlatan Çalışkan, “Bu mirasın gelecek nesillere aktarılması bağlamında aşıklarımıza sahip çıkmamız, onlara ve taşıdıkları kültürel mirasa sahip çıkmamız gerekiyor. En önemlisi de, aşıklarımızı hayattayken sahiplenmeliyiz.” diye konuştu.
Daha sonra Erzurumlu Aşıklar Mustafa Ruhani, Sıtkı Eminoğlu, Cemal Divani, Kamil Çalışkan Abubekir Zemani, Ayhan Kırbaç ve Şahin Sarıgül, Aşık Mehmet Gülhani’nin şiirlerinden ve eserlerinden örnekler sergileyerek, merhum aşık Gülhani’yi unutmadıklarını gösterdiler. Anma programının sonunda aşıklara çeşitli hediyeler takdim edilirken, Dernek Başkanı Kamil Çalışkan, Erzurumlu aşıklara imkanların nispetinde sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.
ÂŞIK MEHMET GÜLHANİ, KİMDİR?
1946 yılında Pasinler'in Yayladağ köyünde doğdu. Asıl adı Mehmet Sarıgül. Köyünün ilk öğretmenlerinden olan babası İskender Sarıgül'den aşıklık geleneğini ve şiire ilişkin bilgileri edindi. İlkokulu köyünde okuduktan sonra ortaöğrenimi Erzurum'da tamamladı. Gül adlı bir kıza sevdalanan Aşık Gülhani, 17 yaşından itibaren şiir yazıp türkü söyledi. Gülhani mahlasını da sevdiği kızın adından esinlenerek kullanmaya başladı. Aşık Gülhani, yörenin tanınmış aşıklarından Mevlüt İhsani ve Aşık Reyhani'den aşıklığın inceliklerini öğrendi. Hemen her konuyu işleyen ve eserleri değişik gazete, dergi ve araştırmalarda yayımlanan Gülhani'nin şiirlerinden oluşan "Gülhani Divanı" (1979) adlı bir kitap Ensar Aslan tarafından hazırlandı. Gülhani'nin hayatı, sanatı ve şiirleriyle ilgili ikinci kitap ise Palandöken Belediyesi yayınları arasında Yrd.Doç.Dr. Abdülkerim Dinç tarafından yayınlandı.