DERTLİ DİVANI YAYIMLANDI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilaver Düzgün, Türk Halk Edebiyatı ve halk ozanlarına yönelik olarak yaptığı araştırmalara bir yenisini ekledi. Aynı zamanda Türkiyat Enstitüsü Müdürü olan Düzgün, şiirlerini ve edebi niteliklerini ele aldığı Erzurumlu halk ozanlarının ardından Bolulu Aşık Dertli’nin şiirlerini de kitap haline getirdi. Aşık Dertli’nin şiirlerini karşılaştırmalı metinler halinde toparlayan Düzgün, Fenomen Yayınevi’nden çıkardığı kitabını halk edebiyatı meraklılarının ilgisine sundu. 3,5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitap, 316 sayfadan oluşurken, kitapta Aşım Dertli’nin hayatı, edebi üslubu ve şiirlerine yer veriliyor.
Türk tiyatrosu araştırmalarına yaptığı katkılardan dolayı bir süre önce de, Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi tarafından hizmet ödülüne layık görülen Doç. Dr. Dilaver Düzgün, piyasaya yeni çıkan kitabının, Bolu’da doğan ve Ankara’da vefat eden Aşık Dertli’nin şiirlerine edebi açıdan bakış özelliği taşıdığını kaydetti. “Dertli Divanı” adını verdiği kitabın hazırlık sürecinin yaklaşık 4 yılı bulduğuna dikkati çeken Düzgün, “Türk Halk Edebiyatı ve halk ozanlarımızla ilgili araştırmalara bir yenisini daha eklemiş olmak, bir akademisyen olarak mutluluk verici bir durum. Çalışmanın beğenileceğini umuyorum.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilaver Düzgün, şimdilik 500 adet bastırdığı kitabı, bu alanda çalışmaların yapıldığı kültür merkezleri ile belli başlı kütüphanelere göndermeyi tasarladığını belirterek, amacının, Aşık Dertli’nin Türk Halk Edebiyatına kazandırdığı eserleri ve edebi üslubunu tanıtmak olduğunu ifade etti.
AŞIK DERTLİ KİMDİR?
Halk şairi. Asıl adı İbrahim'dir. 1772 yılında Gerede'nin Şahnalar (Reşadiye) köyünde doğdu. Babasının ölümünden sonra bir müddet çobanlık, çiftçilik yaptı. İstanbul'a geldi. Barınamadığı için Anadolu'ya geçip kasaba kasaba dolaştı. Mısır'a seyahat etti; orada 10 yıl kalıp köyüne döndü ve evlendi. Tekrar uzun seyahatlere çıktı. 1846’da Ankara'da öldü.
Meslekte yetişmiş bir âşık idi. Okur-yazar olduğu için divan şiirini de inceledi. Aruz ile yazdığı gazel, divan ve kalenderîleri de bulunmakla birlikte asıl şöhretini hece ölçüsü ile yazdığı Halk Edebiyatı geleneklerine uygun koşma ve semaîlerle sağlamıştır. Dertli'nin divanı hem eski hem de yeni yazı ile basıldı.