SAMET ÖZÜNAL(GHA) – 3. Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’ne katılmak üzere Türk devletleriyle ve çeşitli topluluklardan Erzurum’a gelen aşıklar ve ilim adamları, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. Doğu Türkistan coğrafyasında yaşayan Türklerin durumu ve halk edebiyatlarından bahseden konuk aşıklar ve ilim adamları, daha sonra öğrencilere yaşadıkları coğrafyaya ait halk edebiyatı kültüründen çeşitli örnekler sundular.
ÖĞRENCİLERE KÜLTÜR VE SANAT ŞÖLENİ
Atatürk Üniversitesi’nin geleneksel hale getirdiği Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’nin üçüncüsü için Erzurum’a gelen aşıklar, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Yoncalık yerleşkesinde öğrencilerle bir araya geldiler. Prof. Dr. Sultan Mahmut Kaşkarlı, Aşıklar Mehmet Emin Posma ve Yusuf Posma’nın katılımıyla gerçekleştirilen programda, KKEF öğrencilerine Türk coğrafyasına ait halk edebiyatı hakkında bilgiler aktarıldı.
Doğu Türkistan’dan Erzurum’a gelen Prof. Dr. Sultan Mahmut Kaşkarlı, Doğu Türkistan Türklerinin coğrafyasından ve bugünkü durumlarından bahsetti. Dil ve edebiyatın yanı sıra, özellikle halk edebiyatları ve aşıklık geleneği hususunda bilgiler veren Kaşkarlı, kendisinin, Çin hakimiyetindeki Doğu Türkistanlıların dil, tarih, edebiyat ve halk bilimi ürünleri ile ilgili 16 kitabının bulunduğunu kaydetti. Yine halk edebiyatı kültürünü diri tutmak amacıyla birkaç gazete ve yayın organına da sahip olduklarına dikkati çeken Prof. Dr. Kaşkarlı, KKEF öğrencilerine, edebiyatlarına, dillerine ve özellikle de, halk edebiyatının temsilcisi durumundaki aşıklara sahip çıkmaları çağrısında bulundu.
DOĞU TÜRKİSTANLI AŞIKLAR
Kaşkarlı’nın konuşmasının ardından Doğu Türkistanlı aşıklar Mehmet Emin Posma ve Yusuf Posma, yaşadıkları coğrafyanın aşıklık geleneğinden çeşitli örnekler sundular.
3. Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’nin Proje Yöneticisi olan Doç. Dr. Ali Kafkasyalı ise, çok sayıda Türk yurdu ve Doğu Türkistan’dan gelen ilim adamları ve aşıkları, öğrencileriyle bir araya getirerek, halk edebiyatı kültürlerinin karşılaştırılmasının yapılmasına olanak sunduklarını söyledi. Kafkasyalı, “Öğrencilerimiz, dün gerçekleştirilen şölenin dışında Türk konuklarımıza çok büyük ilgi gösterdiler, sorular yönelttiler. Konuklarımız da, milletleri millet yapanın, milli ve yöresel kültürleri olduğuna işaret ederek, özellikle aşıklık geleneğinin, bu kültürün birer temsilcisi ve taşıyıcıları olduklarını dile getirdiler. Öğrencilerimizle karşılıklı sohbet etme imkanı da bulan konuklarımız, yaşadıkları Türk coğrafyasına ait çeşitli bilgiler aktardılar. Öğrencilerimiz de bu etkinlikten azami düzeyde istifade edebilme şansını yakaladılar.” şeklinde konuştu.