ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tüketici etiket denetimi istiyor
Tüketici etiket denetimi istiyor
Sürat pateninde Kupa heyecanı
Sürat pateninde Kupa heyecanı
561 gıda işletmesi denetlendi
561 gıda işletmesi denetlendi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Mayıs 2011 Perşembe - 05:19

Kaşgar'dan Erzurum'a...

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Kültürel Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panelde “Türkiye Dışındaki Türk Halk Edebiyatlarının Bugünkü Durumu” ele alındı.

Kaşgar dan Erzurum a...

ERZURUM gazetesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Kültürel Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panelde “Türkiye Dışındaki Türk Halk Edebiyatlarının Bugünkü Durumu” ele alındı.
Kültür Merkezi’nde yapılan paneli KKEF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı yönetti. Kafkasyalı, 3. Türk Dünyası Âşıklar Şöleni kapsamında Türk dünyasının en önemli kentlerinden biri olan Erzurum’a gelen sanatçı ve bilim adamlarınca Türkiye dışındaki Türk halk edebiyatının bugünkü durumunun ele alınacağını belirtti ve katılımcılara teşekkür etti.
DOĞU TÜRKİSTAN
Kültür milletin temeli Doğu Türkistanlı araştırmacı yazar Mahmut Kaşgarlı konuşmasında, Çin’in bir bölgesi durumundaki Doğu Türkistan Türklerinin Uygur Türklerinden meydana gelmiş büyük bir millet olduklarını söyledi.
TÜRKİSTAN VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Ünlü Divan-i Lügat-ı Türk’ün yazarı Kaşgarlı Mahmut’un da vatanı olan Türkistan’ın Türk kültürünün membaı olduğuna dikkat çeken Kaşgarlı, milleti ayakta ve bir arada tutan en önemli değerin o milletin dününü ve bugününü içine alan ve yarınını biçimlendiren kültürü olduğuna dikkat çekti.
“Milleti ayakta tutan kültürdür; dilidir, inancıdır, yarattığı edebiyat eserleridir, sanatı ve medeniyetidir” diyen Kaşgarlı, vatanı, milleti ve insanlığı aşk derecesinde sevmek gerektiğini kaydetti.
DEĞERLERİMİZ ORTAK
İran Türkmenlerinin durumunu anlatan araştırmacı Yazar Musa Corcanî ise, bu ülkede 1 milyon 700 bin civarında bir nüfusa sahip olduklarını, milli varlıklarını kültürü koruyarak ayakta tuttuklarını söyledi.İran Türkmenleri için atın, halının, iki telli tarın ve ünlü ozan Mahdum Kulu’nun hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Corcani, Türk dünyasının yeterince birbirini tanımadığını ve ortak kaynaklardan su içmelerine rağmen bunun bilincinde olmadıklarını ifade etti.
GÜNEY AZERBAYCAN VE EDEBİYAT
Erdebil’den katılan gazeteci -Yazar Ayvaz Taha ise, “Günay Azerbaycan’da niye düz yazı yok, şiir var?” sorusundan yola çıkarak yaptığı konuşmada, tarihi geriliğin, açık toplum olmayışın şiiri geliştirdiğini ve nesri geri bıraktığını ileri sürdü.
“Biz de toplum şiir toplumudur. Âşık edebiyatı, mersiyeler, dini ve folklorik edebiyat varlığımızın da temelidir” diyen Taha, son zamanlarda nesir konusunda da özgün örneklerin ortaya çıkmaya devam ettiğini belirtti.
Tahran’dan katılan Araştırmacı Yazar Muhsin Ahmedî Baysürü ise, İran’daki en önemli Türk nüfusunu oluşturan Bastır’ların kökeni, İran’a yerleşmeleri ve tarihsel geçmişi hakkında bir bildiri sundu.
30 EYALETİN 24’ÜNDE TÜRKLER YAŞIYOR
Zencan’dan katılan Dr. Muhammed Kerimî Bağban’da konuşmasında, Türk kültürü üzerinde yüzün üzerinde eser yazdığını hatırlattı ve yapılacak hala çok iş olduğunu söyledi.
Bağban, İran’da Türk izlerinin 4 bin 200’yla kadar gittiğini, belirterek, “Bugün İran’da 30 Eyalet var ve 24’ünde Türk nüfus bulunuyor” dedi.
AŞIKLARIN SESLENDİRDİĞİ MEDENİYET
“Epik ve lirik destanlar ve şiirlerle âşıklarımız bir medeniyet yarattı” diyen Bağban, bugün gerek İran Azerbaycan’ında gerekse Azerbaycan’da âşıksız ne düğünün ne de sosyal bir faaliyetin yapılabildiğini hatırlatarak, “Âşık edebiyatı bu coğrafyada sürekli gelişmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Bugüne kadar âşık edebiyatıyla ilgili binin üzerinde kitap çalışması yapıldığını hatırlatan Bağban, âşık edebiyatının Türk kültürünü ve milli kimliğini sakladığını ve bugünlere taşıdığını anlattı.
Bugün Çin’den Mağrip ülkelerine kadar nerede bir Türk varlığı varsa orada âşık edebiyatının da mutlaka var olduğunu ifade eden Bağban, Dede Korkutların, Köroğlu Destanlarının, Aslı ile Kerem hikâyelerinin Türk milletinin ortak değerleri olduğunu kaydetti.
SAZIN ÖNEMİ
Gürcistan’ın Borçalı bölgesinden katılan Prof. Dr. Mahmut Kemaloğlu ise, Borçalı’nın Azerbaycan sınırına yakın bir bölge olduğunu, altı ilçede 500 bin civarında Karapapak Türk nüfusunun yaşadığını söyledi.Âşık edebiyatının ağızdan ağza aktarılarak yüzlerce yıl boyunca Türk varlığını ayakta tuğunu anımsatan Kemaloğlu, Borçalı Âşık Mektebi’nin söz olmadan sazla büyük hünerler ortaya koyarak bir fark yarattığını da söyledi.
KAŞGAR TÜRKLERİ
Şiraz’dan katılan araştırmacı yazar Esedullah Merdanî ise konuşmasında, İran’da 4 milyon Kaşgar Türkü yaşadığın bilgisini verdi. Daha çok göçebe bir yaşam süren Kaşgar Türklerinin son zamanlarda yerleşik hayata geçtiklerini anlatan Merdani, Kaşgar Türkleri arasında dünyaca bilinen çok sayıda âşık yetiştiğini sözlerine ekledi.
Programdan sonra Musa Corcanî Rektör Koçak’a Türkmenlerin klasik cübbesini giydirdi. Diğer konuklar da çeşitli hediyeler takdim etti.
Panelden sonra Kültür merkezi salonunda KKEF tarafından hazırlanan Türk Dünyası Resim sergisi açıldı. Serginin açılışını Rektör Koçak yaptı. Sergide 60 adet Türk dünyasıyla ilgili çeşitli motiflerin çalışıldığı resim yer alıyor. Sergi hafta sonuna kadar gezilebilecek.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Musiki İklimi’nde Nef’i buluşması
Bursa Geleneksel Türk Müziği Topluluğu’nun verdiği “Musiki İkliminde Nef’i” ...
Seyidoğlu'na vefa
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden ...
Kadın Çiftçiler Erzurum finali için yarıştı
Amasya'da düzenlenen Kadın Çiftçiler Yarışıyor bilgi ve proje yarışması ...
 
Dadaşlar Kafkale'de Buluştu
Tuzla'daki Erzurum hemşehri derneklerinin düzenlediği "Erzurumlular Birlik ...
Tanıtımda sanal atılım
Türkiye’nin ilk uluslararası organizasyonu olan 25’inci Dünya Üniversiteler ...
Türk Dünyası Erzurum’da buluştu
Atatürk Üniversitesi, geleneksel hale getirdiği uluslararası âşıklar şöleninin ...
 
Yaşar Kemal'in kaleminden Hasankale
Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitaba, Ara Güler'in 26 Yaşar ...
Tiyatro günleri 20 Mayıs'ta başlıyor
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Müdürlüğü ile Devlet ...
A.Ü’de şenlik coşkusu
Atatürk Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva