İki kardeş ülke arasındaki dini ve kültürel ilişkilerin kuvvetlendirilmesi, Kafkas Müslümanları İdaresi ve Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki geleneksel işbirliğinin gelişmesi amacını güden ziyaret çerçevesinde Başkan Görmez Bakü’de toplum ve dini önderler ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Görüşmelerde Türkiye ile Azerbaycan arasında bütün alanlarda ve özellikle dini-manevi ilişkilerde işbirliğinin artırılması için yapılması gerekenler konuşuldu.
İYİ NİYET PROTOKOLÜ
Ziyarette, Kafkas Müslümanları Dini Lideri Şeyhülislam Allahşükür Paşazade’nin Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in daveti ile Ankara’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında imzalanan “İyi Niyet Protokolü”nde yer alan konuların hayata geçirilmesi konusunda resmi bir antlaşma da imzalandı.
Antlaşmada ülkelerin milli ve dini değerlerine ve geleneksel olarak İslam’ın ahlaki ilkelerine uygun olmayan zararlı dini akımların, Kafkaslar, Balkanlar ve Anadolu’da zararlı sonuçlar doğuran bölücü güçlerin, terörist teşkilatların ideolojik fikirlerinin yayılmasına karşı ortak hareket edilmesine, birlikte yürütülen işbirliğinin güçlendirilmesine ve bölge için fiili bir durum arz eden Karabağ sorununun çözümü konusunda tek bir tutumun ortaya konmasına karar verildiği bildirildi.
5 maddeden oluşan ve Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Kafkas Müslümanları Dini Lideri Şeyhülislam Allahşükür Paşazade tarafından imzalanan antlaşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kafkas Müslümanları İdaresi arasında yüksek din eğitimi kurumlarının, öğretmen ve öğrencilerinin, imam, ve vaizlerin tecrübe alış verişlerinin sağlanması, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kafkas Müslümanları İdaresi tarafından her yıl hac mevsimi ile ilgili olarak gerçekleştirilen görüş alış verişlerine tarafların katılımının, ve hac sırasında ortaya çıkan dini, ve tıbbi sorunların çözümü konusunda karşılıklı yardımlaşmanın sağlanması, Azerbaycan ile Türkiye arasında milli-manevi değerlerin, İslami kardeşlik ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerekliliğinden yola çıkarak insanlığın ortak problemleri olan terör, aşırılık, uyuşturucu kullanımı gibi konularda Avrasya coğrafyası adına fiili önem arzeden konuların çözümü üzerinde karşılıklı görüşmelerin, yuvarlak masa ve diğer faaliyetlerin düzenli olarak yapılmasına karar verildiği bildiriliyor.