ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>GUNCEL
18 Ağustos 2010 Çarşamba - 03:09

Göç 'cazip' olmayacak

Türkiye genelinde 12 cazibe merkezinden biri olarak belirlenen Erzurum'a gönderilecek paranın istihdama yönelik projelerde kullanılacağı açıklanırken, göç olgusunun da istihdama sağlanan katkıyla önlenebileceği ifade edildi

Göç  cazip  olmayacak

ERZURUM CİDDİ GÖÇ VERDİ

Göç Erzurum’un onulmaz yarası. Son otuz yıllık süreçte değerlerini göçle kaybeden Erzurum,  nüfus  kaybı kadar ekonomi ve sosyal gelişme alanında da hızla nüfuz kaybediyor. Otuz yılda 400 bini aşkın insanı başka illere giden Erzurum, göçü önleyecek her öneriye ilaç gibi sarılıyor.

GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLMEYE ÇALIŞILIYOR

DAP kapsamında uygulamaya  geçirilen “Cazibe Merkezi” projesiyle, özellikle Erzurum’un muzdarip olduğu göç sorununun  önüne geçilmeye çalışılıyor. Proje çerçevesinde emek, beyin, sermaye ve  işgücünün yerinde değerlendirilmesi, katma değere dönüştürülmesi, atıl kalkınma potansiyelinin harekete geçirilmesi amaçlanıyor.

Erzurum Valiliği toplantı salonunda Vali Sebahattin Öztürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Gök, DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Serkan Valandova, AB Bölgesel Programlar Daire Başkanı Celil Yaman, Kudaka Genel Sekreteri Rıfat Altan, Merkez İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum kuruluşları ve tüm kurumların amir ve müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Vali Sebahattin Öztürk, “Cazibe merkezleri destekleme programı Erzurum için büyük bir fırsat, bu imkanın en iyi şekilde kullanılması gerekiyor. Cazibe Merkezleri Projesi üç yıl olarak öngörülmektedir. Ben bu projenin gelecekte de devam edeceğini ve yeni kaynaklar ilave edileceğini düşünüyorum. Her yıl 20 milyon olmak üzere 3 yılda 60 milyon ödenek aktarılması önemli bir imkandır” dedi.

Daha sonra konuşma yapan DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl ise “Cazibe merkezleri destekleme programı Diyarbakır da pilot il olarak başladı. Burada yaptığımız çalışmalar sonucu şimdide Cazibe merkezleri destekleme programı Erzurum da” dedi.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Cazibe Merkezi Programını hayata geçirmek için Erzurum'a geldiklerini ifade eden Bingöl, 'İki çalışma için buradayız. Bugün Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı'nın Erzurum ayağını başlatacağız. Yarın da DAP projesinin Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane'nin içinde bulunduğu alt bölgesinin toplantısını gerçekleştireceğiz' diye konuştu.

Bingöl, DAP ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı'nın bölgesel gelişmeye verilen önemin, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına dönük politikaların, somut uygulama araçları olarak geniş çerçevede düşünülmesi ve anlaşılması gerektiğini söyledi.

Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programının özellikle kent merkezine odaklı, DAP'ın ise daha geniş bir coğrafyaya hitap ettiğini anlatan Nahit Bingöl, şöyle konuştu:

“Cazibe merkezleri nedir? Bunu, muhtemel bir takım büyüme merkezi, büyüme kutbu olarak çerçevelendirmek, isimlendirmek gerekir. Buradan kasıt seçilmiş kent merkezlerimizdeki. bunlar 12 tanedir. Erzurum da bunlardan birisidir. Bu uygulama ilk olarak Diyarbakır'da pilot olarak başlatıldı. Fiilen 2008 yılında Diyarbakır'da başlayan pilot çalışmadan aldığımız derslerle, bu sene bu programı 4 il, Diyarbakır, Erzurum, Van ve Şanlıurfa olarak belirlenmiş durumda.”

Cazibe merkezlerinin oluşturulmasıyla birlikte göç olgusunun da önüne geçilebileceğini ifade eden Bingöl, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cazibe merkezi seçilen illerin kent merkezlerinde, bir takım kritik iş kolları, sektörler, sanayi gibi iş kollarına, kritik müdahaleler yaparak, uyardığımız zaman bu dalların ilişkili olduğu diğer iş kolları da uyarılacak. ve dolayısıyla teknik bağlantılar çalıştırılarak, daha geniş bir alana yayılacak. Böylece gelir ve istihdam artışına vesile olacağız. Kentlerin hinterlantlarındaki büyüme de daha geniş alanlara yayılacak. Bununla yakından ilişkili olarak göç olgusunu da yönlendirebiliriz. Tam manası ile bir kontrol söz konusu olmaz ama göçe sebep olan itici ve çekici etkenleri mümkün mertebe kontrol etmeye çalışabiliriz. Cazibe merkezlerinin oluşturulmasıyla birlikte göç olgusunu pozitif bir biçimde yönlendirebiliriz.”

Toplantıda daha sonra sunum gösterisi yapılarak katılımcılardan bilgi alışverişi yapıldı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MÖKKEM DADAŞ OGUZHAN 19 Ağustos 2010 Perşembe 08:12

türkiyeyi gezdim kimi bölge rutubet nemden nefes alamıyorsun kimi yerde sıcaktan gece yatamıyorsun kimi yerde trafik insan kalabalıgından kafanı dinleyemiyorsun erzurumda varmı böle sorun yok aralık ocak şubat ta sert bir kış oluyor şimdi dogalgaz var evler kaliförlü çevreden gidenlerden çok dediler sende gel asla asla ÖLENE KADAR ERZURUM dünyaya bidaha gelsem yine ERZURUM hayırlı ramazanlar

Yorumu oyla      6      4  
esdat 19 Ağustos 2010 Perşembe 01:04

bende memleketimi çok seviyorum ama çok mutsuzum.evimden dışrı çıkmak istemiyorum.neden mi?Erzurum kaliteli göç verip kalitesiz göç alan bir şehir oldu.iş imkanlarının kısıtlılığını tartışmaya gerek yok zaten.güzel sokaklarımızda DADAŞ lakabını taşıyan insan sayısı çok az.saygısız insanlar doldu.DADAŞlar şehrimize sahip çıkalım.

Yorumu oyla      6      4  
özgür 18 Ağustos 2010 Çarşamba 12:45

umarım önlenir bende iş sahası olmadığından dolayı göç edenlerden biriyim neden memleketimizde olmayalım ki?...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitim'de tekli sistem açılımı
İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Erzurum’daki ilk ve orta dereceli ...
Uzman hekim sorunu çözülüyor
Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Sağlık Bakanlığı'nca 7 ...
Kömür yardımı başladı
Erzurum Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca (SYDV), ihtiyaç sahibi ...
 
ÇETKODER'den "Ekmek Nimettir" uyarısı
ÇETKODER tarafından Halkı bilinçlendirmek ve ekmek de haksız rekabet yapan ...
Nüfusta referandum yoğunlaşması
Erzurum’daki nüfus müdürlükleri hafta sonunda referandum mesaisi yaptı; ...
Tarihi medresede iftar coşkusu
Erzurum Ebu İshak Vakfı tarafından ramazan ayı boyunca her gün tarihi ...
 
Civil peynir rekor kırdı
Erzurum’da bu yıl ciddi oranda artış gösteren Şap hastalığı, önce süt ...
Şantiye işçilerine iftar sürprizi
Yol-İş Sendikası Erzurum2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, Yönetim Kurulu ...
Su, onların da hakkı..
Kavurucu sıcaklar Erzurum'da insanlar kadar hayvanları da etkilerken bazı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva