ERZURUM CİDDİ GÖÇ VERDİ
Göç Erzurum’un onulmaz yarası. Son otuz yıllık süreçte değerlerini göçle kaybeden Erzurum, nüfus kaybı kadar ekonomi ve sosyal gelişme alanında da hızla nüfuz kaybediyor. Otuz yılda 400 bini aşkın insanı başka illere giden Erzurum, göçü önleyecek her öneriye ilaç gibi sarılıyor.
GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLMEYE ÇALIŞILIYOR
DAP kapsamında uygulamaya geçirilen “Cazibe Merkezi” projesiyle, özellikle Erzurum’un muzdarip olduğu göç sorununun önüne geçilmeye çalışılıyor. Proje çerçevesinde emek, beyin, sermaye ve işgücünün yerinde değerlendirilmesi, katma değere dönüştürülmesi, atıl kalkınma potansiyelinin harekete geçirilmesi amaçlanıyor.
Erzurum Valiliği toplantı salonunda Vali Sebahattin Öztürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Gök, DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Serkan Valandova, AB Bölgesel Programlar Daire Başkanı Celil Yaman, Kudaka Genel Sekreteri Rıfat Altan, Merkez İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum kuruluşları ve tüm kurumların amir ve müdürleri katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Vali Sebahattin Öztürk, “Cazibe merkezleri destekleme programı Erzurum için büyük bir fırsat, bu imkanın en iyi şekilde kullanılması gerekiyor. Cazibe Merkezleri Projesi üç yıl olarak öngörülmektedir. Ben bu projenin gelecekte de devam edeceğini ve yeni kaynaklar ilave edileceğini düşünüyorum. Her yıl 20 milyon olmak üzere 3 yılda 60 milyon ödenek aktarılması önemli bir imkandır” dedi.
Daha sonra konuşma yapan DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl ise “Cazibe merkezleri destekleme programı Diyarbakır da pilot il olarak başladı. Burada yaptığımız çalışmalar sonucu şimdide Cazibe merkezleri destekleme programı Erzurum da” dedi.
Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Cazibe Merkezi Programını hayata geçirmek için Erzurum'a geldiklerini ifade eden Bingöl, 'İki çalışma için buradayız. Bugün Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı'nın Erzurum ayağını başlatacağız. Yarın da DAP projesinin Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane'nin içinde bulunduğu alt bölgesinin toplantısını gerçekleştireceğiz' diye konuştu.
Bingöl, DAP ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı'nın bölgesel gelişmeye verilen önemin, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına dönük politikaların, somut uygulama araçları olarak geniş çerçevede düşünülmesi ve anlaşılması gerektiğini söyledi.
Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programının özellikle kent merkezine odaklı, DAP'ın ise daha geniş bir coğrafyaya hitap ettiğini anlatan Nahit Bingöl, şöyle konuştu:
“Cazibe merkezleri nedir? Bunu, muhtemel bir takım büyüme merkezi, büyüme kutbu olarak çerçevelendirmek, isimlendirmek gerekir. Buradan kasıt seçilmiş kent merkezlerimizdeki. bunlar 12 tanedir. Erzurum da bunlardan birisidir. Bu uygulama ilk olarak Diyarbakır'da pilot olarak başlatıldı. Fiilen 2008 yılında Diyarbakır'da başlayan pilot çalışmadan aldığımız derslerle, bu sene bu programı 4 il, Diyarbakır, Erzurum, Van ve Şanlıurfa olarak belirlenmiş durumda.”
Cazibe merkezlerinin oluşturulmasıyla birlikte göç olgusunun da önüne geçilebileceğini ifade eden Bingöl, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cazibe merkezi seçilen illerin kent merkezlerinde, bir takım kritik iş kolları, sektörler, sanayi gibi iş kollarına, kritik müdahaleler yaparak, uyardığımız zaman bu dalların ilişkili olduğu diğer iş kolları da uyarılacak. ve dolayısıyla teknik bağlantılar çalıştırılarak, daha geniş bir alana yayılacak. Böylece gelir ve istihdam artışına vesile olacağız. Kentlerin hinterlantlarındaki büyüme de daha geniş alanlara yayılacak. Bununla yakından ilişkili olarak göç olgusunu da yönlendirebiliriz. Tam manası ile bir kontrol söz konusu olmaz ama göçe sebep olan itici ve çekici etkenleri mümkün mertebe kontrol etmeye çalışabiliriz. Cazibe merkezlerinin oluşturulmasıyla birlikte göç olgusunu pozitif bir biçimde yönlendirebiliriz.”
Toplantıda daha sonra sunum gösterisi yapılarak katılımcılardan bilgi alışverişi yapıldı.