Erzurum’da bu yıl ciddi oranda artış gösteren Şap hastalığı, önce süt üretimini, ardından fiyatları vurdu. Erzurum’da geçen yıl kilosu 3 ile 5 TL arasında değişen Civil peynir, sezon ortasında 7,5 TL’yi gördü. Mehmet Kasımoğulları isimli esnaf, Civil peynir fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin bu yıl görülen Şap hasalığı yüzünden yaşandığını söyledi. Şap hastalığının, hem et, hem de süt verimini düşüren bir hastalık olduğunu vurgulayan Kasımoğulları, “Her yıl yüzlerce kilo peynirin geldiği köylerde bu yıl sanki de kıtlık başladı. Köylülerin ürettiği Civil peynir, bazı köylerin kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durum geldi.” diye konuştu. Civil peynirin, en ucuz pazarlandığı dönemin Temmuz ve Ağustos ayları olduğunu, bu aylardan sonra kışlık hazırlıkları başladığı için fiyatların da kademeli olarak yükselişe geçtiğini anlatan Kasımoğulları, “Geçen yıl peynirin kilosu satışların en hareketli olduğu dönemlerde bile 6 TL’yi geçmemişti. Ama bu yıl daha Ağustos ayının ortasındayız, fakat peynirin kilosu şimdiden 7,5 TL sınırına dayandı. Ramazan bayramından sonra fiyatları yerinde tutmak, görünen o ki, mümkün olmayacak.” diye konuştu. Kasımoğulları, Eylül ve Ekim ayları arasında kaliteli kışlık Civil peynirin kilosunun 8 ile 9 TL’yi rahatlıkla görebileceğine dikkati çekerek, “Şap hastalığı konusunda ciddi tedbirler alınmazsa, üretim artık durma noktasına gelecek. Çünkü bu hastalık, hayvanlarda özellikle süt verimini neredeyse üçte iki oranında azaltıyor.” dedi.
//PEYNİR SATICISI KASIMOĞULLARI, KIŞLIK PEYNİRİN HAZIRLANIŞ ŞEKLİNİ ANLATTI…
Öte yandan Erzurum’da kış mevsimlerinde beyaz peynir tüketiminin çok düşük olduğuna dikkati çeken Kasımoğulları, kışın özellikle lor adı verilen çökelek ve Civil peynir karışımıyla elde edilen basma peynirin tercih edildiğini dile getirdi.
Peynir satıcısı Kasımoğulları, vatandaşlara bir de uyarıda bulunarak, “Kışlık peynir almak isteyen vatandaşlarımız, Eylül ayından sonraya kalmasınlar. Çünkü bu aylardan sonra hem fiyatlar artar, hem de kaliteli peynir bulmak güç olur. Kalitesiz peynirlerle hazırlanan basma peynir ise, kışa dayanmaz, çürür.” diye konuştu. Kerti peynirin, kışlık ihtiyacını gidermek isteyen vatandaşlar tarafından testi ya da keçi postundan yapılan tulumlarda hazırlandığını anlatan Kasımoğıulları, kışlık basma peynirin hazırlanmasını ise şöyle anlattı: “Civil peynir ve lor karışımından elde edilen kerti peynirin hazırlanması oldukça zahmetlidir. Peynir ve lor seçimi doğru yapılmışsa, kış için hazırlanan kerti peynirin tadına doyum olmaz. Testiye ya da tuluma, bir kat lor, bir kat peynir serpiştirilip, basılmak suretiyle hazırlanan kerti peynir, daha sonra külle kapatılır ve ters çevrilir. Fazla sıcak olmayacak şekilde hazırlanan bir ortamda bir-kaç ay bekletilir. Kış aylarında da, sofralara sunulur.” (GHA)