Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Ramazan ayı nedeniyle yurt geneli Ekmek hakkında afişli uyarıya başladı.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş toplumsal kalkınma, bilinçlenme ve mutabakat adına yaptıkları ücretsiz ve gönüllü çalışmalar nedeniyle Ramazan ayının kutsiyetini de dikkate alarak “ekmek nimettir, yeri çöplük değildir”, “Tüketeceğiniz kadar alın”, “Üretiminde hijyene dikkat edin”, “Fiyat ve gramaj ayarına dikkat edin”, “ekmeğin ambalaja girmesi tüketici hakkıdır unutmayın” gibi uyarıcı sözlerinde yer aldığı afişler ve broşürlerle çalışma başlattılar.
ÇETKODER ‘in halkı bilinçlendirmek ve ekmek de haksız rekabet yapan hijyen kurallarına uymayanların hakkında gerekenin yapılmasını sağlamak amaçlı bu gün başlattığı afişli çalışma ilgi gördü.
Tarım Bakanlığının geçmiş dönemde Ekmek Tebliğinde yaptığı değişiklikten sonra ekmek gramajı ve fiyatı serbest kaldığını söyleyen ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Tarım Bakanlığı’nın bu uygulamadan vazgeçmesi gerekir. Ekmekteki gramaj sınırlandırmasını kaldırılınca isteyen istediği gramda ekmeği çıkartıp ayrı ayrı fiyattan satışa arz etmeye başladı. Bilinmeli ki bu serbestlik fiyat denetimini zorlaştırmaktadır. O tebliğe göre 200 gramdan başlamak üzere uygulanan gramaj sınırlaması kaldırılmış durumda.. Ayrıca ekmek çeşitlerine katılacak diğer tahıllara ilişkin alt ve üst limitler getirildi.. Kepek, yulaf ekmeklerinde katılabilecek tahıllara üst sınırın getirilmesi, her biri birer tüketici durumunda olan vatandaşımızın korunması açısından önem taşıyor. Bu durumda da her biri birer tüketici durumunda olan vatandaşımızın fiyat ve gramaj karşılaştırması yapması oldukça zorlaşmıştır. Ekmekte fiyat ve gramaj denetimi de yeterli değil. Yürürlükteki uygulamalar tüketicilerimizin zararınadır. Ayrıca haksız bir rekabete de yol açmaktadır” dedi.
ÇETKODER, artan aşırı yaz sıcakları ve Ramazan ayının kutsiyeti nedeniyle ekmekte hijyene dikkat çekmek amacıyla kentlerde ve yerleşim birimlerinde esnafların camlarına, iş yeri camlarına ‘Sağlığınız ve geçiminiz bizim için çok önemli’ yazılı afişler asarak halkı uyarmaya ve haklarını aktarmaya başladılar.
Göktaş, “Çok sağlıksız şartlarda üretim yapan esnaf var. Apartmanların bodrum katında faaliyet sürdüren fırınlar ve imalathaneler var. Bunlar hijyen ve standart dışı oldukları için bu tür oluşumların engellenmesini, izin verilmemesini istiyoruz. Hijyene uyulmadan üretilen ekmekler hava ile yaptığı etkileşim sonucu, bir takım hastalıklara yol açabileceğini bilmeliyiz. Amacımız ekmek üretimi yapan fırınların ne derece hijyene uyduklarına dikkat çekmektir. Özellikle hizbe ve bodrum katlarda konuşlanan ve üretim yapan fırınlar yurt geneli insanımızın sağlığı ile oynuyorlar. Çünkü bodrumlar, binaların kanalizasyon, pis sular ve şehir kemiricileri denen farelerin, hamamböceklerinin gezdiği alanlardır. Böyle bir ortamda üretilen ekmeklerin ne kadar sağlıklı olduğu tartışma götürür. Hem hijyen hem de sağlık açısından standart dışı oldukları için, bodrum katındaki bu tür oluşumlara izin verilmemesi için harekete geçmiş bulunuyoruz. Yine hepimiz biliyoruz ki ekmek ambalaja girecekti. Halen yurt geneli girmedi. Düşünün sıcakta terliyorsunuz elinizle terenizi siliyorsunuz, elli çeşit pis yeri elliyorsunuz sonra gelip ekmek dolabından 10 ekmeğe dokunup birini alıyorsunuz. O ekmeği evde yıkamıyorsunuz. Direk tüketiyorsunuz. Ellerinizde ki kir ve pasak nimete geçiyor. Günah. Sağlıklı değil. Bu ambalaj işinin de bir an evvel gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu yüzden halkın dikkatini çekmek, fiyat ve gramaj serbestîsinin kaldırılmasını, denetimin ise kamu tarafından yapılmasını istiyoruz. Onun için kendi imkanlarımızla afiş yaptırdık ve şu anda eş zamanlı afişlemeye başladık. Halkımızı bilinçlendirmek bizim Tüketici kuruluşu olarak görevimiz” diye konuştu.