Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıdanın tarladan sofraya kadar “kesintisiz güvenliğinin” sağlanması amacıyla gıda denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu bağlamda denetimlerin tüm yıl boyunca yoğun olarak devam edeceğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, denetimlerin yanında tüketicilerin eğitimine, teşvikine ve bu kişilerin işbirliği içinde hareket etmelerine azami ölçüde gayret gösterdiklerini belirtti.
TARLADAN SOFRAYA KESİNTİSİZ GÜVENLİK
Denetimlerin önemine değinen Akar, “Ülkemizde ve ilimizde insanlarımızın güvenli ve sağlıklı gıda tüketmelerini sağlamak adına Bakanlığımızca çok titiz bir şekilde konu takip edilmektedir. Bu amaçla Ülkemizde son yıllarda gıda mevzuatı alanında çok önemli değişiklikler yapılmıştır. 5996 Kanun ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler ile gıdanın tarladan sofraya kadar “kesintisiz güvenliğinin” sağlanması amaçlanmış ve bu amaca ulaşabilmek için de gıda işletmecilerine önemli sorumluluklar verilmiştir. Gıda İşletmelerine bu sorumluluklar verilmiş ancak bu sorumlulukların yerine getirilip getirilmediği konusunda da Gıda kontrolörlerimize de önemli görevler verilmiştir. Bu bağlamda İl İlçe Müdürlüklerimizce tüm yıl boyunca yoğun bir şekilde denetimlerimiz devam etmektedir.” dedi.
27 İŞLETMEYE CEZAİ İŞLEM
İl Müdürü Akar, “İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından 2016 yılı içinde şimdiye kadar toplam 4 Bin 500’e yakın gıda denetimi uygulaması, 113 adet numune alınmış olup bu uygulamalar neticesinde yaklaşık 27 işletmemize cezai yaptırım uygulanmıştır. Bizler cezanın sorunları çözme noktasında birinci öncelik olmadığını biliyor ve buna samimiyetle inanıyoruz. Bunun içinde gıda sektörünün içinde yer alan insanların eğitimine, teşvikine ve bu kişilerle işbirliği içinde hareket etmeye azami gayret gösteriyoruz ve bu yönde çalışıyoruz.” diye konuştu.
‘HEPİMİZ ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPMALIYIZ’
Gıda denetimlerinin tüketicinin kendisi ile de yapması gerektiğini aktaran, “Gıda konusundaki olumsuzlukların vebalini taşımak istemiyorsak hepimiz üzerimize düşen görevi layığı ile yerine getirmek zorundayız. Bu konuda hem işletmecilerimize hem de biz kamu çalışanlarına önemli vazifeler düşmektedir. Tabi biz gıda denetiminde ‘esas denetçi tüketicidir’ diyoruz ve özellikle tüketicilerimizin bu konuda duyarlı olmalarını arzu ediyoruz. Bakanlığımızca yürürlükte olan Alo 174 Gıda hattına şimdiye kadar 140 adet başvuru olmuş ve bu başvurular ile ilgili gerekli yasal işlemler yapılmıştır. Vatandaşlarımız gıda alırken karşılaştıkları olumsuzlukları mutlaka Alo 174 Gıda Hattı’na bildirmelerini önemle istiyoruz.” şeklinde konuştu.