Türk Tasavvuf Musikisi’nin baş sazı ve Türk Klasik Müziğinin yegâne üflemeli çalgısı ney, gençlerin yoğun ilgisini çekiyor. Hemen hemen bütün müzik türlerinde kullanılmaya başlanan Ney, gençlerin en fazla ilgi duyduğu çalgılar arasında yer alıyor. Erzurum Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından açılan Ney kursuna ilgi her geçen gün artıyor. Ekim ayında başlayan Ney kursu, Temmuz ayına kadar devam edecek.
//NEY KURSU
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Ney kursu eğitmenlerinden Bekir Karamollaoğlu Erzurum’da Ney kursuna ilginin her geçen yıl arttığını söyledi. Kurslara özellikle gençlerin ilgi gösterdiğini anlatan Karamollaoğlu, “Temmuz ayına kadar devam edecek olan kursumuzda 50 öğrenci ders görüyor. Kursumuz haftanın 4 günü devam ediyor, eğitimler ise, akşam 16.00 ile 18.00 arasında devam ediyor. Gençlerin Ney’e olan ilgisinden memnuniyet duyuyoruz. Çünkü Türk İslam müzik kültüründe önemli bir yeri bulunan bu enstrüman sayesinde gençlerimiz hem kültürlerine yabancı kalmıyor, hem de güzellikleri keşfediyorlar. Son yıllarda hemen hemen bütün müzik dallarında Ney kullanılmasını, kurslarımıza gösterilen ilginin artmasında önemli bir etken olarak görüyoruz. Neyin sesi zaten insana huzur veriyor. Buradaki ortamı gören ve Ney’in sesini dinleyen gençler çok etkileniyorlar. Öğrenmek isteyen gençler de, zorlanmadan öğreniyorlar.” dedi.
//NEYİN TARİHİ
Ney adlı çalgı aletinin çok uzun bir geçmişi olduğunu, her dönemde büyük saygı gördüğünü ve kutsal bir çalgı olarak değerlendirildiğini anlatan Karamollaoğlu, “Bu çalgı aletine Nay–ı Şerif denmiş olması boşuna değil. Sade, basit fakat olgun yapısını aşağı yukarı 16. yüzyıl ortasında alan bu 9 delikli kamışın ölçüleri ve yapım şekli o gün bugün değişmemiştir. Ney her zaman Türk musikisinin kuşkusuz en önemli nefesli çalgısı olmuştur. Esas itibariyle bir Ortadoğu çalgısı olan neyin Arap ve Fars müziklerinde de çok önemli bir yeri var. Ne var ki, bu kadar önemli bir çalgının geçmişi ve öğrenimiyle ilgili elimizde pek az somut bilgi ve belge var. Ney, öğrenilmesi çok zor, iyi icrası uzun zaman, sabır, sebat, tevazu ve meşakkat isteyen bir çalgıdır. Geçmişte ney öğreniminin pedagojik, estetik ve ahlaki yönleri hakkında pek az şey biliyoruz.” diye konuştu.
//NEYZEN OLMA UFKU
Eğitim alarak usta birer Neyzen olmak isteyen kursiyerler ise, Ekim ayından beri devam eden eğitimlerden büyük keyif aldıklarını belirterek, “Ney çalabilmek; diğer tüm müzik aletlerine göre çok daha zor. Sabır istiyor, kullanımı flüt ve kavaldan çok farklı. Bir kere bu çalgı aletinin insana huzur veren bir sesi var. Kursa başlama nedenimiz de, huzur bulduğumuz bu ezgileri çalabilme isteğidir.” dedi.