GEÇİCİ İŞÇİLERE KADRO ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kamu kuruluşlarında halen geçici işçi statüsünde çalışan 218 bin kişinin kadroya geçirilmesi çalışmaları sürüyor. Maliye Bakanlığı da, yeni sözleşmeliler için unvanlar itibarıyla ücret tavanları belirliyor. Maliye Bakanlığı kamuda geçici işçi pozisyonlarında çalışanların hangilerinin sürekli işçi, hangilerinin sözleşmeli personel statüsüne alınacakları konusunda kamu kuruluşlarına yönelik bir dizi bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bu toplantılarda, büro işinde çalışan geçici işçilerin sözleşmeli, diğerlerinin ise sürekli işçi kadrolarına geçirileceği bildirildi. Toplantıların ardından, ilgili kurum ve kuruluşlar, sözleşmeli ya da sürekli işçi kadrolarına atanacak geçici işçilerle ilgili kadro ve pozisyon tekliflerini hazırlamaya başladı.
Bu süreçte Devlet Personel Başkanlığı da, kamu kuruluşlarından geçici işçilerle ilgili tekliflerini 1 Haziran'a kadar Başkanlığa iletmelerini istedi.
MEMURLAR KADAR MAAŞ ALACAKLAR
Bu arada Maliye Bakanlığı da, geçici işçi olarak çalışırken sözleşmeli statüsüne alınacaklarla ilgili yeni ücret skalası için harekete geçti. Bakanlıkta yürütülen çalışmalarda, halen geçici işçi olarak çalışanlardan sözleşmeliye geçecekler için unvanlar itibarıyla ayrı ayrı sözleşmeli ücret tavanları belirleniyor. Ücret tespitinde, fiilen yapılan iş ile öğrenim durumu da göz önünde bulunduruluyor. Yeni ücret tavanlarının emsal memur maaşlarından fazla olmamasına da dikkat ediliyor. Geçici işçilerden yeni sözleşme ücretini beğenmeyenler de, eskisi gibi geçici işçi statüsünde çalışmaya devam edecek.
İŞÇİLERİN MAAŞLARI DEĞİŞMEYECEK
Kanun gereği kamu kuruluşları, normalde işçilerce yürütülen işleri yapan geçici işçileri ise doğrudan sürekli işçi kadrosuna geçirecek. Sürekli işçi olanlar, eski ücretlerini almaya devam edecek. Bu işçilerin ücretleri, kamudaki toplu iş sözleşmelerine paralel artış görecek.
İlgili Kanunda belediyeler dışındaki kamu kuruluşlarının, sözleşmeli veya sürekli işçi statüsüne alınacak geçici işçilerle ilgili kadro ve pozisyon tekliflerini, 20 Temmuz'a kadar Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına iletmeleri öngörülmüştü.
Belediyelere ise bu işlem için 20 Ağustos'a kadar süre verilmişti. Ancak Devlet Personel Başkanlığı, belediyeler dışındaki kamu kuruluşlarının bu işlemi 1 Haziran'a kadar yapmalarını istiyor. Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı, gelen teklifleri birlikte değerlendirecek ve vize talepleri kısa süre içinde sonuçlandırılacak. Bu şekilde geçici işçilerin kadroya alınması işlemleri de bitirilmiş olacak.