Hayvancılık sorunları çözüm bekliyor
Erzurum-Ağrı Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Baran Kaya, hayvancılığa bugüne kadar gereken önemin verilmediğini belirterek, sektörün son 15 yılın en kötü dönemini geçirdiğini öne sürdü.
Kaya, yaptığı açıklamada, hayvancılığın önündeki en büyük engelin, kasapta satılan ile besiciden alınan et fiyatı arasındaki makasın çok geniş olmasından kaynaklandığını söyledi.
Besicilik yapan köylüden 5 ila 7 YTL arasında alınan bir kilo etin kasapta 12 YTL'ye satıldığına dikkati çeken Kaya, ''Hayvancılıkla uğraşanlar bir kilo et için hayvanına günlük ortalama 9 kilo yem veriyor. Köylümüz hayvanını kestiğinde ise elde ettiği kazanç maliyeti karşılamadığından artık hayvancılıkla uğraşmak istemiyor'' diye konuştu.
Hayvancılıkla uğraşan vatandaştan alınan ile kasapta satılan et fiyatı arasındaki makasın daraltılması gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları konuştu:
''Köylüden alınan et fiyatları yasal bir düzenleme yapılarak yukarı çekilmelidir. En azından köylüden alınan et fiyatı için bir taban fiyat oluşturulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, Erzurum gibi kentler sadece hayvancılıkla ayakta kalabilir. Ancak hayvancılığa bugün kadar gereken önemin verilmemesi nedeniyle sektör son 15 yılın en kötü dönemini geçirmektedir.''
HAYVAN ISLAHI 2010'DA TAMAMLANACAK
Erzurum'da hayvan ıslahı konusunda son üç yılda önemli çalışmalar yapıldığını belirten Kaya, 2005 yılında 15 bin, 2006 yılında 55 bin, 2007 yılının ilk 5 ayında ise 15 bin hayvana suni tohumlama yapıldığını ifade etti.
2007 yılında 75 bin hayvana suni tohumlama yapmayı hedeflediklerini kaydeden Kaya, ''Hayvan ıslahı tamamlandığında hayvancılıkla ilgili birçok sorun ortadan kalkacaktır. 2010 yılında ise hayvan ıslahı konusunda gerekli tüm çalışmalar yapılmış olacaktır'' dedi.