Erzurum’da paraya yön veren meslek kollarının başında inşaat sektörünün geldiğini, kısa süren sezona rağmen nakit akışının en fazla bu sektörde gerçekleştiğine dikkati çeken Özdemir, 2008 yılında, kentte bu alanda ciddi bir kan kaybı yaşandığını söyledi.
İNŞAAT GİRDİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
İnşaat girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle özel sektörün inşaat alanında yatırım yapmadığını anlatan Özdemir, kamunun da, çok düşük rakamlara iş bitirilmesi yönündeki eğilimi nedeniyle müteahhit firmaların sektörden uzak kaçtığını kaydetti. Her iki faktör yüzünden Erzurum’da en fazla nakit sirkülasyonunun yaşandığı inşaat sektörünün durduğunu ve ekonomik dengelerin bozulduğunu kaydeden Özkan Özdemir, piyasalarda dolaşan kısıtlı sermayenin de, göç kurbanı olduğunu ifade etti.
NAKIT SIKINTISININ SEBEBİ, 2008 YILINDAKİ DURGUNLUKTUR
Erzurum’un, üretime dayalı bir sanayisinin bulunmayışı, ihracat ve ithalatla doğrudan münasebete girmeyişi nedeniyle ekonomik krizden belki de en az etkilenen bir il olduğunu belirten Kuveyt Türk Erzurum Şube Müdürü Özkan Özdemir, piyasalardaki ekonomik durgunluğun, aslında geçtiğimiz yıla ait kötü gidişten kaynaklandığını söyledi.
ÜRETİMDE MALİYET ARTIŞI VE KRİZ
Özkan Özdemir, “Geçtiğimiz yıl inşaat ve enerji maliyetleri yüksek oranda arttı. İş hacmi küçüldü, sektör daraldı. Bu sektörden piyasalara akan nakit oranı ise, ciddi düşüşleri gördü. Piyasalarda bugün gördüğümüz durgunluğun ve nakit sıkıntısının asıl sebebi bu” diye konuştu.
2009 ÜMİDİ
2009 yılından ümitli olduklarını, yılın ikinci yarısında ekonomik canlılık beklediklerini vurgulayan Özkan Özdemir, yeni dönemde moral ve motivasyonun çok önemli olacağını kaydetti. Krizin, lafının bile ağızlara alınmaması gerektiğini kaydeden Özdemir, “2009 yılında ticari firmalar markalaşarak ve kurumsallaşarak büyümeye başlayacaklardır. Beklentilerimiz bu yönde. Piyasadaki nakit sıkışıklığının ise, önümüzdeki aylardan başlayarak azalmasını bekliyoruz” dedi.