Erzurum’da yeni açılan hava limanına ‘Nafiz Kotan’ isminin verilmesi yönündeki teklif, tüm sivil toplum örgütlerinin yanında, siyasi kesimlerden de destek bulmuş, ancak bu proje hayata geçirilememişti.
TÜM SERVETİNİ ORDUYA BAĞIŞLAMIŞTI
Mali kriz ve cephanesizlik gibi sıkıntılar içerisinde kıvranan Türk ordusuna, savaş uçağı satın alan Nafiz Kotan’ın ismi, İnönü Zaferi’nin ardından ‘Erzurumlu Nafiz 1, 2, 3 ve 4’ şeklinde, o dönemde sahip olunan uçaklara verilirken, adı semalarda süzülen ‘Fedakar Türk’, Erzurum’da hak ettiği vefayı göremedi. Geniş kesimlerden destek bulmasına rağmen, Erzurum Hava Limanı’na Nafiz Kotan’ın adının verilmesi yönündeki teklifin, bir an önce uygulama aşamasına getirilmesi istenirken, Erzurum’daki mezarı bile istimlak edilen Nafiz Kotan’a, ancak bu sayede vefa gösterilebilineceği görüşü savunuluyor.
KOTAN’DAN TÜM ANADOLU ÖVGÜYLE BAHSETMİŞTİ
Milli Mücadele döneminde İstanbul, Ankara ve İnebolu’da müteahhitlik yapan Erzurumlu Nafiz Kotan, “Tüccar-ı Mütebekandan Nafiz Beyefendi” adıyla tanınırken, Kotan’dan, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün de övgüye bahsettikleri belirtildi. İnönü Zaferi nedeniyle Türk ordusuna uçak satın alarak hediye eden Erzurumlu Nafiz, o dönem yayınlanan bütün gazete ve matbuat ürünlerinde, “Erzurumlu Nafiz Bey’in Hamiyeti” başlıklarıyla methedilirken, uçaklara ise, M. Kemal Atatürk’ün talimatıyla, ‘Erzurumlu Nafiz 1, 2, 3 ve 4’ isimleri verildiği kaydedildi. Kotan’ın satın aldığı uçaklardan birisinin Bolu’ya inişinin, halk arasında büyük coşkuya neden olduğu, o döneme ait “Derdli” adlı gazeteye ait haberden anlaşılırken, bu gelişme, “Erzurumlu Nafiz’in hediyesi olan uçak Bolu’daydı” şeklinde manşetlere taşındı. Bolu halkı tarafından alkış yağmuruna tutulan Nafiz Kotan’ın, dönemin zengin tüccarlarından olmasına rağmen, Erzurum’da yokluk ve sefalet içerisinde hayata veda ettiği ifade edildi.
‘FEDAKAR TÜRK’ YOKLUK İÇERİSİNDE HAYATA VEDA ETTİ
Ömrünün son zamanlarında işleri bozulan ve iflas eden Nafiz Kotan, 17 Haziran 1948 tarihinde hayata veda ederken, cenazesinin bile neredeyse sahipsiz kaldığı iddia edildi. Yoncalık civarındaki Araplar mezarlığına defnedilen ‘Fedakar Türk’ün mezarı, daha sonra yapılan istimlak sonucunda tamamen ortadan kaybolurken, Kotan’ın ismi, satın alarak orduya hediye ettiği uçaklara ait fotoğraflarda kaldı.
VEFA NEREDE?
Tarihçiler, Erzurumlu Nafiz Kotan’ın gösterdiği bu fedakarlığa mukabil, hak ettiği vefayı bulamadığına dikkati çekerek, “Nafiz Kotan, adı Erzurum’la bütünleşmiş, İnönü Zaferi’nin hemen ardından orduya uçak satın alarak, ne kadar vatanperver birisi olduğunu kanıtlamıştır. Ancak onun o dönemlerde Anadolu semalarında süzülen ismi, maalesef bugün Erzurum’da yaşatılamamaktadır. Erzurum Hava Limanı’na mutlaka bu isim verilmeli, mezarı bile kaybolan bu ‘Fedakar Türk’ün hatırasına saygı gösterilmelidir” dediler.