Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, küresel ısınma ve kuraklığa dikkati çekerek, ''Ülkemizde göllerin, barajların suları azılıyor. Bunları görmezden gelemeyiz'' dedi.
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve üç gündür süren 34 makalenin sunulduğu 3. Kar Kongresi, dün düzenlenen değerlendirme paneli ile sona erdi.
KAR’LI GÜNLERİN KARLI GÜNLERE ÇEVRİLMESİ
Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, ''Karlı günlerin karlı günlere'' çevrilmesi gerektiğini, fakat bunu gerçekleştirecek mekanizmanın kurulamadığını belirterek, ''Erzurum'da 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın hazırlıkları sürüyor. Fakat halkta bu konuda hiçbir heyecan yok. Bu heyecanı yaratmalıyız'' diye konuştu.
SU AZALMASI
Yurt genelinde 120 gölün suyunun azaldığını, 550 sulama barajında da su seviyelerinin düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Yağanoğlu, Akşehir Gölü'nün kuruduğunu, Tuz Gölü'nün 2. büyük göl olma özelliğini yitirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi: ''Dünya Kaynak Enstitüsü Başkanı, 2007 yılında Türkiye için dikkati çekmişti. Ülkemizde kar dahil yağışların azalacağını, su kıtlığı olasılığının bulunduğunu, sulamada zorluklar yaşanacağını belirtmişti. Artık bunu görmezden gelemeyiz. Baraj ve göllerdeki su seviyeleri azalıyor, sulak alanlar tükeniyor. Bu konuda hazin bir tabloyu görüyoruz. Küresel ısınma ve kuraklak konusunda halkımız aydınlatılmalı ve üzerine düşeni yapmalıdır. Çiftçimizin, öğretmenimizin toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşen sorumlulukları var. Yere düşen bir damla suyu ziyan etmemeliyiz, korumalıyız.''
DOĞAL KAYNAKLAR, ÜLKENİN GELECEĞİDİR
''Doğal kaynaklarını kalkınmanın temeli olarak görmeyen ulusların alın yazısı fakirliktir'' diyen Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Türkiye'de su kaynaklarının idaresinin tek elden yapılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini ''Suların iyi idare edilememesi halinde geleceğimiz tehlikededir'' diye sürdürdü.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Stratejik Yönetim ve Planlama Daire Başkanı Dr. Zekeriya Sevim de toprak ve su kaynaklarının korunmasının önemine dikkati çekerek, ''Hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki toprak ve su kaynaklarını ihmal ederek gelişmişliğini tamamlamış olsun. Ülkemizde toprak ve su kaynaklarının doğrudan sahibi yok'' dedi.
VERİ PAYLAŞIMI
Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gürer ise kurumlar arası veri paylaşımının önemine işaret ederek, hazırlanan projelerin uygulanabilir olması gerektiğini bildirdi.
Afet İşleri Genel Müdürlüğü Afet Etüd ve Hasar Tespit Dairesi Çığ Araştırma Geliştirme Etüd ve Önleme Şube Müdürü Ömer Murat Yavaş da afet zararlarının azaltılması için eğitimin önemini vurguladı.