ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum ilaç hammaddesi üretim merkezi olacak
Erzurum ilaç hammaddesi üretim merkezi olacak
ATAUNİV’den sürdürülebilir tarım yaklaşımı
ATAUNİV’den sürdürülebilir tarım yaklaşımı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
HABERLER>GUNCEL
29 Nisan 2009 Çarşamba - 05:25

“Farklılığa tahammülümüz yok”

AHMET AKBUĞA/(İHA) –Araştırma sonuçlarına göre, farklı olana 'Tahammülsüzlük gösterme' şeklindeki durumun, Erzurum'da siyasal alanda geçerli olmadığının ortaya çıktığını dile getiren Akpolat, "Siyasal farklılaşmanın sosyal mesafe üzerinde belirleyici olmaması ya da kısmen belirleyici olması, katılımcıların temel kriterlerinin siyaset olmadığını akıllara getirmektedir" dedi.

“Farklılığa tahammülümüz yok”

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, doçentlik tezi için ''Farklı ama birlikte'' başlığıyla hazırladığı araştırmasında, Erzurum'da halkın yüzde 40'ının farklı dinden olanları 'Tehlikeli' gördüğünü ortaya koydu.
600 ERZURUMLUYLA GÖRÜŞTÜ
Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat geçen yılın sonlarında ve bu yılın başlarında 272'si kadın 600 kişiyle anket yaptı. Akpolat'ın elde ettiği sonuçlar özetle şöyle: "Kadınların yüzde 87'si, erkeklerin ise yüzde 78'i farklı dinden kişilerle evlenmek istemiyor. 'Farklı dinden kişilerle yemek yer misiniz' sorusuna yüzde 64. 2 oranında evet yanıtı verildi. 'Dertlerinizi paylaşır mısınız' sorusuna ise yüzde 67 oranında hayır denildi. Farklı dinlerden kişilerle arkadaşlık edebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 69.8. Komşuluk edebileceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 66. 3. 'Farklı din ve mezhepten kişilerin ülkemizde bulunmasından rahatsızlık duyuyor musunuz' sorusuna
yüzde 30.8'in evet dediği ankette, yüzde 40.5'lik dilim farklı dinden kişileri tehlikeli olarak gördüğünü söyledi.''
TOPLUMSAL ÇATIŞMA POTANSİYELİ
Akpolat, sonucun toplumsal çatışma potansiyelini ortaya çıkardığını öne sürerek, "Buradaki insanların farklılık deneyimi yok. Tam tersi kötü deneyimleri var. Ermeni katliamları ve tarihsel tecrübeler farklı dinden olanları kendileri için tehlikeli görmelerine neden oluyor. Bu çok tehlikeli" görüşlerini dile getirdi.
SOSYAL MESAFE
Öte yandan Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, toplumdaki sosyal mesafenin, bireylerin yaş, cinsiyet, medeni durum, meslek, kazanç, örf, adet, gelenek ve göreneklerine göre değiştiğini söyledi. Doktora sonrası hazırlanan bir çalışma özelliği taşıyan "Farklı ama birlikte" isimli araştırmada, Erzurum'daki toplumsal yapı üzerinde sosyal mesafe olgusunu irdelediğini belirten Akpolat, "Bu çalışma, insanların özel ilişkilerinde farklılığa karşı sosyal mesafelerinin yüksek olduğunu ve sosyal ilişkilerin türü ve kamusal alana doğru gidildikçe farklıya olan sosyal mesafenin azaldığını göstermektedir" dedi.
SİYASAL DÜŞÜNCE YAKLAŞIMI
Erzurum'da toplam 600 dernek üzerinde yapılan anketin sonuçlarından yola çıkarak, Erzurum'da en az sosyal mesafenin, farklı siyasal görüş ve partilere mensup gruplara karşı konulduğunu rahatlıkla söyleyebileceğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, "Erzurum'da insanlar farklı siyasi partilere mensuplar ya da siyasal görüşleri birbirlerininkinden farklı diye aralarındaki sosyal mesafeyi yüksek tutmuyorlar. Bu da insanların politik olmamalarından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
FARKLI OLANA TAHAMMÜLSÜZLÜK
Araştırma sonuçlarına göre, farklı olana 'Tahammülsüzlük gösterme' şeklindeki durumun, Erzurum'da siyasal alanda geçerli olmadığının ortaya çıktığını dile getiren Akpolat, "Siyasal farklılaşmanın sosyal mesafe üzerinde belirleyici olmaması ya da kısmen belirleyici olması, katılımcıların temel kriterlerinin siyaset olmadığını akıllara getirmektedir" diye konuştu.
FARKLILIĞA MESAFELİ YAKLAŞIM
Genel olarak bakıldığında Erzurum'da en fazla sosyal mesafenin konulduğu grupların başında ise, farklı din ve milliyetten olanların geldiğini dile getiren Akpolat, sözlerine şöyle devam etti:
"En fazla farklı din ve milliyetten olana sosyal mesafenin konulduğu Erzurum'da, daha sonra farklı mezhep ve etnik gruptan olana karşı sosyal mesafenin konulduğu görülmüştür. Sonuç olarak Türkiye'nin doğusunda insanların farklıya olan tutumlarından yola çıkılarak yapılan farklı ve sosyal mesafe ile toplumsal yapı arasında bağ kurmayı deneyen bu çalışmada görülmüştür ki, din ve milliyet grupsal aidiyetlerin kurucu bir özelliğidir. En başta dışarıdaki daha sonra içerideki farklıya mesafe konulmaktadır.
Erzurum'un ülkenin doğusunda yer alan ekonomik, gelişmişlik ve eğitim düzeyi itibariyle sorunlu olmasının, farklıya olan tahammülsüzlüğünde etken olduğu öne sürülebilir. Nitekim eğitim düzeyi arttıkça, farklıya olan sosyal mesafenin daraldığı görülmüştür."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hac için 8 bin 993 başvuru
Erzurum'da, 8 bin 993 kişinin hacca gitmek için İl Müftülüğüne başvurduğu bildirildi.
Atatürk, gurur duyulacak lider
Atatürk'ün askeri ve siyasi bir deha olarak savaşı ve siyaseti çok iyi ...
A.Ü. yapamadı, Fırat Teknokent kuruyor
Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk Teknokent projesinin üretildiği Erzurum’da, ...
 
Başkanlar önceliklerini anlattı
AA/Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, 3 ay içerisindeki ilk hedefinin, ...
İzciler’den Milli Coşku
Türkiye İzcilik Federasyonuna bağlı Erzurum izcileri Çanakkale Kabatepe’de ...
Tarihin Tanığı, Ermeni zulmünü anlattı
Ermenilerin1918 yılının Mart ve Nisan aylarında Kars'ın Kağızman ilçesine ...
 
Kriz turizmi vurdu
A.TÜRKEZ/İHA/Palandöken Kayak Merkezi’nde 2008-2009 kış sezonunda yeterli ...
GSF’den Türk El Sanatları’na destek
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “İpek Halı ve ...
Kendini arayan şehir…
Samet ÖZÜNAL/GHA/Erzurum, ekonomik ve sosyal değerleriyle, özellikli bir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva