Kurban Bayramı’na Erzurum ete zamla girmişti. Ancak yasal olarak zammın uygulanmadığı söylentileri vardı. Ancak Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder’in yaptığı açıklamayla; Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’ne yeni zam tarife başvurusu sonucu ete 2 TL zam geldi. Gelen zamlarla beraber büyükbaş etinin sofralarımızdaki yeri boş kalacağa benziyor.
DANA BULUNAMIYOR
Erzurum’da erkek dana bulunamadığını söyleyen Ejder, “Son zamanlarda hayvan fiyatları bayağı bir prim yaptı. Et fiyatları arttı. Bilhassa Erzurum’da et sıkıntısı çekiyoruz. Ne gibi et sıkıntısı çekiyoruz diye soracak olursanız; Bu gün biz erkek dana bulanıyoruz. Kestiğimiz inek ama dana yok. Türkiye kapsamında et fiyatlarında bir oynama oldu. Bizde bu duruma uyum sağlayarak Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’ne dilekçe vererek zammımızı aldık. Bu zam talebimizi bir ay önce vermiştik. Zaten Kurban Bayramı’nda kırmızı et fiyatlarında bayağı bir zamlanma olmuştu. Şimdi bizde bu zammın altından çıkamadığımız için mecbur ete zammımızı yaptık. Burada esnafımız zarar ediyor. Bugün Et ve Balık Kurumu etin kilosunu 21,15 TL Büyükbaş kesiyor. Bizde mecburen bu fiyatın üstünden kesmek zorunda kalıyoruz. Şimdi Et ve Balık Kurumu 21,15 TL’ye eti kesip 22 TL’den eti satıyor. Devlettir, tabi ki bizim saygı göstermemiz lazım. Vatandaşa ucuza satıyor, biz bu durumu saygı duyuyoruz ama bizim, devletin karşısında dayanma gücümüz yok. Bu nedenle biz ete zam yaptık. Esnaf olarak eti 24 TL’ye mal ediyoruz. Yani ete zam yaptık halkımıza duyuyoruz. Fiyatlar; Dana Kıyma 26 TL, Dana Parça 28 TL, Kuşbaşı 28 TL, Bonfile 36 TL, İç Bonfile 40 TL, Kuzu Kaburga 22 TL şeklinde eski fiyata 2 TL zam olmuştur. Koyun etine herhangi bir zam yapılmamıştır. Yeni fiyat tarifelerini vatandaşımızın mutlaka görmesi için kasaplarımızın fiyat listelerini kesinlikle almalıdır. İnşanla canlı erkek dana ithal gelirse et fiyatları düşebilir. İthal et gelmesini istemiyoruz. Canlı et gelmesini istiyoruz. Eğer ithal mal gelmezse et fiyatları daha da yükselecektir.” diye konuştu.