Erzurum'da 80'li ve 90'lı yılların popüler mesleği terzicilik, kan ağlamakta. Erzurum'un eski dönemlerinde terziler, günümüzün mühendis ve öğretmeni statüsünde işlerine devam etmekteydi. Ancak gelişen teknoloji ve yeni imkânlar nedeniyle terzilere olan ihtiyaç azaldı. Buna rağmen günümüzde ufak tefek işler ile ticari hayatını devam ettirmeye çalışan terziler, vatandaşın elbise tamir ve dikiş ihtiyacını karşılama çabasında.
Yakutiye'de terzilik faaliyeti gösteren Efkan Koreç, terzilere eskisi kadar önem verilmediğini ve hazır giyim nedeniyle terzicilik mesleğinin öldüğünü ifade etti. 20 yıl öncesine kadar yerel halkın elbise, pantolon, takım elbise gibi ihtiyaçlarını terzilerin karşıladığını belirten Koreç, günümüzde işlerin çok kötü olduğunu söyledi. Günde 2 ya da 3 müşteriye anca hizmet verdiğini anlatan Koreç, genellikle elbise tamiri, pantolon daraltma gibi işlemleri uyguladığını açıkladı. Hazır giyim mağaza ve alışveriş merkezlerinin çokluğundan yakınan Koreç, terzicilik mesleğinin yakında tamamen ortadan kalkacağını iddia etti. Bunun yanında yetiştirecek çırak ve kalfa bile bulamadığını belirten Koreç, meslek liselerinde terzicilik üzerine derslerin konması gerektiğini dile getirdi.
‘GELİŞEN TEKNOLOJİ ÇÖKEN TERZİLİK’
Terzilik mesleğinin gelişen teknoloji ve meslekte izlenen politikalar nedeniyle kaybolmaya yüz tuttuğunu anlatan Koreç, ''Yaşadığımız eleman sıkıntısı nedeniyle artık bu işi yapmak bize ağır geliyor. Terzilik mesleği son zamanlarda can çekişiyor. 8 yıllık zorunlu eğitimle çocuklar 15 yaşında okulu bitiriyordu, bu yaştaki bireylere iş öğretmen kolay olmuyordu. Yaşımız belli seviyeye geldi. Artık kalfamız, çırağımız ve orta elemanımız olmadığından tüm işleri kendimiz yapıyoruz'' diye konuştu.
‘KREDİ KARTI KULLANIMI HAZIR GİYİME YÖNELTTİ’
Bu meslekte çok insan yetiştirdiklerini ve kimseden farklı bir beklentilerinin olmadığını ifade eden Koreç, “Türkiye'de yaygınlaşan kredi kartı kullanımı vatandaşları hep başka yerlere yönlendirdi. Şimdi bir mağazadan kıyafet alıyorsunuz, kredi kartına 12 ay taksit yapılıyor. Büyük firmalar bunu yapabiliyor ama bizim böyle bir sistemi hayata geçirme şansımız yok.” dedi.