BÜYÜK ERZURUMİYATÇI
Erzurum’a gönül vermiş olan araştırmacılara ‘Erzurumiyatçı’ adı verildiği ifade edilirken, merhum Fındıkoğlu’nun, Erzurumiyatçıların önderi olarak Cemalettin Server Revnakoğlu’nu gösterdiği kaydedildi. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri ve O’nun Marifetname’sini yayınlarak, ilmi değerini gözler önüne seren Revnakoğlu’nun, ‘İş ve Düşünce’ adlı dergide de, Erzurum’u anlatan onlarca makalesinin bulunduğu belirtildi.
ÖMRÜNÜ ERZURUM’A ADADI
Erzurum’daki tarihi eserler üzerine bir derleme yapan ve çalışmasını tasnif etmek için gittiği İstanbul’da, 1968 yılında yaşama veda eden Cemalettin Server Revnakoğlu’nun, Fransızca ve Arapça’ya hakim bir araştırmacı olduğu bilgisine, Fındıkoğlu’nun kaleme aldığı yazılar sayesinde ulaşılırken, Galatasaray Lisesi’ni başarıyla tamamlayan Revnakoğlu’nun, uzun yıllar boyunca da, Erzurum’da yaşadığı aktarıldı.
REVNAKOĞLU’NUN ERZURUM HAYRANLIĞI
Cemalettin Server Revnakoğlu’nun, bazı yazılarında, Erzurum’a hayranlık duymasının en önemli nedenlerinden birisi olarak, Ord. Prof. Dr. Ziyaettin Fahri Fındıkoğlu’nu göstermesi, Erzurumlu araştırmacıların toplum üzerinde ne denli etkili olduğunu gözler önüne sererken, ünlü Erzurumiyatçı’nın ardında bıraktığı Erzurum’la ilgili sayısız eserlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
FINDIKOĞLU’NDAN ÖVGÜ
Erzurumlu tarihçiler, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik dokusuyla ilgili olarak en sağlam bilgilere ulaşılmasında araştırmacıların önemli bir rol üstlendiğine dikkati çekerek, “Cemalettin Server Revnakoğlu tarafından yapılan Erzurum araştırmaları, kültür hayatımıza mutlaka kazandırılmalıdır. Yaşadığımız şehir hakkında bilmediğimiz ve duymadığımız birçok bilgiye, belki de bu araştırmalar sayesinde ulaşabiliriz. Revnakoğlu’nun yakınlarıyla temasa geçilip, tamamlayamadan yaşama veda ettiği Erzurum araştırmasından istifade edilmelidir. Çünkü Erzurumlu Ord. Prof. Dr. Ziyaettin Fahri Fındıkoğlu, Revnakoğlu’nun Erzurum’a sunduğu katkılardan hep övgüyle bahsetmiştir” diye konuştular.